Predstavnici Odjela za demokratizaciju misije OESS-a u Srbiji posjetili HNV

+100%-

Predstavnici Odjela za demokratizaciju misije OESS-a u Srbiji posjetili HNV

 

Diskriminacija građana hrvatske nacionalnosti u Srbiji službeno se u većini slučajeva ne vodi kao takva, a broj slučajeva prijavljenih Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) jednak je kao i ranije. Na ovo su, među ostalim, ukazali predstavnici krovnog tijela hrvatske zajednice u Srbiji prilikom razgovora s izaslanstvom OESS-a u Srbiji, odjela za demokratizaciju. Oni su u Subotici boravili radi istraživanja o diskriminaciji nacionalnih manjina.
 

Izaslanstvo su u prostorijama HNV-a primili predsjednik dr. Slaven Bačić, predsjednik Komisije HNV-a za praćenje međunacionalnih incidenata Darko Baštovanović, te v.d. ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.
 

Diskriminacija na nacionalnoj osnovi kontinuirana je i nakon više od dva desetljeća od svršetka sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, ukazuju u HNV-u. Predstavnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Srbiji boravili su u Hrvatskom nacionalnom vijeću istražujući ovu pojavu.
 

I dalje postoji strah od nazivanja pojava pravim imenom, upozoravaju u HNV-u. Baštovanović ističe kako bi se sustavnije i temeljnije mogli obrađivati ovakvi slučajevi ukoliko bi država u materijalnom smislu imala više sluha.
 

OESS radi na izradi smjernica i preporuka za državna tijela kako bi mogla adekvatnije reagirati. Za razliku od srpske manjine u Hrvatskoj koja iz državnog proračuna dobiva novac za tiskanje publikacije o etnički motiviranim incidentima, u Srbiji to nije slučaj, ističe sugovornik.
 

Darko Baštovanović vjeruje u proces europskih integracija kao u proces uređivanja cjelokupnog srbijanskog društva i nada se ako ne promjeni svijesti, onda barem redovitom iznošenju u javnost i odgovarajućoj reakciji mjerodavnih tijela na slučajeve nacionalne diskriminacije.

 

Izvor: Hrvatsko nacionalno vijeće