Prelepa nijansa raskošnog sprektra vojvođanskih različitosti

+100%-

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, otvorila je 23. juna, u Slovačkom narodnom domu u Kisaču, izložbu fotografija Pavela Surovog i Branislava Kokavca „Kisačka lepota“.

 

Podsetivši da je prostor Vojvodine kroz prethodne vekove bio mesto susretanja, preplitanja i međusobnog prožimanja različitih naroda, kultura, vera, pa i civilizacija, Miloševićeva je naglasila da je sve to stvorilo jedno raskošno i neprolazno kulturno nasleđe.

 

„To nasleđe živi u naraznovrsnijim i najbogatijim raznolikostima koje ovom regionu daju posebnu vrednost. Deo tog nasleđa vidimo i na fotografijama koje su pred nama, a koje oživljava istorija Slovaka tokom prethodnih 245 godina koliko je minulo od njihovoh doseljavanja u Kisač, čemu je, najzad, ova izložba i posvećena“, istakla je ona.

 

Upravo posvećeno i predano negovanje kulturnog nasleđe, prema njenim rečima, jeste ono što daje poseban pečat ovoj izložbi koja je važan segment očuvanja identiteta Slovaka, kao jedne od najlepših nijansi u spektru vojvođanskih različitosti koje, svi zajedno, moramo da čuvamo.

 

„Prošlost i sadašnjost se ovde oživljavaju u jednoj novoj formi, odnosno u lepoti ovekovečenoj na predivnim fotogradfijama koje, zapravo, predstavljaju jedan kulturno-etnografski osvrt na dugu tradiciju, kulturu i simbole koji čine slovački identitet“, dodala je Miloševićeva.

 

Izložba, prema njenim rečima, upečatljivo govori o običajima i životu Slovaka kroz prostor i vreme, a lica devojaka koja su na fotografijama još više doprinose harominčnosti forme fotografskog izraza njihovih autora.

 

„To su portreti stvarnih ličnosti, odnosno devojaka čija lepota podržava i još više ističe neponovljivu lepotu slovačkih nošnji. S druge strane, lepota tih nošnji snažno podcrtava i dodatna osvetljava lepotu devojačkih lica“, zaključila je Miloševićeva.

 

Otvaranju izložbe „Kisačka lepota“ u Slovačkom narodnom domu, prisustvovala je i pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Slovačka zajednica