Premijerka održala Skajp čas đacima iz Ruskog Krstura

+100%-

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas Skajp čas sa učenicima četvrtog razreda gimnazije i turističkih smerova škole „Petro Kuzmjak“, iz Ruskog Krstura, opština Kula.

 

Inicijativu i ideju za organizovanje ovakve vrste časa, predložila je profesorka te škole Natalija Budinski, tokom jednog od redovnih sastanaka predsednice Vlade sa istaknutim nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije. Predsednica Vlade Ana Brnabić, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem, redovno se sastaje sa istaknutim nastavnicima i razgovara o nastavku reforme obrazovanja i unapređenju rada školskih ustanova.

 

Cilj današnjeg časa bio je da se, kroz razgovor sa predsednicom Vlade, učenici informišu o njenom radu na mestu premijera. Učenici su se interesovali koja su zaduženja premijerke i njenog kabineta, na koji način se donose odluke u Vladi, na koji način građani mogu da prate rad Vlade, kao i o aktivnostima koje Vlada organizuje a u koje bi se mogli uključiti i učenici.

 

Predsednica Vlade rekla je u obraćanju učenicima da su obrazovanje i digitalizacija ključni prioriteti Vlade Srbije i da su oni osnova za dalji napredak društva.

 

„Ulaganje u obrazovanje i podrška nastavnom kadru i učenicima, od velikog je značaja za razvoj naše zemlje“, poručila je premijerka Brnabić i istakla da je obrazovanje ključno kako bismo išli u susret promenama koje donosi četvrta industrijska revolucija.

 

Premijerka se interesovala za izbor budućeg zanimanja učenika ove škole, kao i o tome u kom bi sektoru radili.

 

Na kraju razgovora, učenici su premijerki postavljali i manje formalna pitanja, o tome kako provodi svoje slobodno vreme, da li ima neki hobi i koju muziku voli da sluša.

 

Prilikom uključenja, profesorka matematike Natalija Budinski ukratko je predstavila grupu učenika koji su bili na času, kao i projekte koji se organizuju u školi. Ova škola ulaže izuzetne napore da prati savremene trendove u obrazovanju. Postoji veliki broj sekcija i slobodnih aktivnosti uz standardne nastavne sadržaje, kao što su STEM klub za ljubitelje prirodnih nauka i matematike, sekcija robotike i novinarska sekcija koja uređuje školski časopis „Time out“ i Sajam nauke.

Profesorka Budinski je prošle godine, u okviru Majkrosoft zajednice inovativnih nastavnika, postavila virtuelnu skajp lekciju o školi „Petro Kuzmjak“ pod nazivom „Upoznajte jedinstvenu školu na svetu“ i privukla veliki broj nastavnika i učenika širom sveta.

 

Učenici su Skajp aplikaciju iskoristili kao dobro nastavno sredstvo. Na ovakav način oni mogu brzo i efikasno da se povežu sa drugim učenicima i nastavnicima sa raznih kontinenata, kao i sa muzejima ili laboratorijama, i na taj način dobijaju informacije značajne za njihovo obrazovanje. Osim usvajanja znanja, učenici na ovaj način razvijaju i komunikacijske veštine, digitalne kompetencije, a podržan je i timski rad.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Rusinska zajednica