PREMINUO VITOMIR MIHAJLOVIĆ, JEDAN OD LIDERA ROMA U SRBIJI

+100%-

PREMINUO VITOMIR MIHAJLOVIĆ, JEDAN OD LIDERA ROMA U SRBIJI

Jedan od lidera romske zajednice u Srbiji Vitomir Mihajlović preminuo je 21. aprila 2022. godine u 64. godini nakon kraće bolesti, saopštila je Alijansa protiv diskriminacije Roma.


Vitomir Mihajlović, prvi i dugogodišnji predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji, bio je narodni poslanik u osmom sazivu Skupštine Srbije i prvi predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na čijem je čelu bio u tri mandata.

.

Bio je, kako kažu u Alijansi, jedan od najzaslužnijih da Romi u Srbiji dobiju status nacionalne manjine.


Rođen je 15. januara 1958. godine, bio je diplomirani inženjer poljoprivrede, profesor Poljoprivredne škole u Prokuplju. Mihajlović se aktivno borio za integraciju romske zajednice u Srbiji primenom novih znanja i ideja, a sa ciljem unapređenja položaja Roma i Romkinja, navela je Alijansa protiv diskriminacije Roma.


Prema saopštenju Alijanse, Mihajlović je stalno ukazivao na to da je romska zajednica jedna od najsiromašnijih i najmarginalizovanijih u Srbiji i da je izložena diskriminaciji, najčešće u oblasti stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite.


Bio je neumoran borac za uključivanje romske dece u obrazovni sistem, što je smatrao za jedan od najefikasnijih načina za poboljšanje položaja Roma i Romkinja.


Alijansa protiv diskriminacije Roma izražava duboko žaljenje zbog prerane smrti svog velikog saborca za ravnopravnost Roma i Romkinja u Srbiji.


Poručuje da će nastaviti da čuva sećanje na Mihajlovića kroz dalju borbu protiv diskriminacije i za poštovanje prava i dostojanstva Roma i Romkinja u našoj zemlji.



Izvor: rts.rs

Foto: Medija centar Beograd