PRETNJE NA NACIONALNOJ OSNOVI U BORU BEZ REAKCIJE ZAŠTITNIKA GRAĐANA I DRŽAVNIH INSTITUCIJA

+100%-

PRETNJE NA NACIONALNOJ OSNOVI U BORU BEZ REAKCIJE ZAŠTITNIKA GRAĐANA I DRŽAVNIH INSTITUCIJA

Vlaška narodna stranka (VNS) iz Bora izrazila je zabrinutost 14. decembra 2021. godine, povodom incidenta na etničkoj osnovi prema porodici albanske nacionanosti koja treću generaciju živi u tom gradu.

 

Kako su naveli iz te stranke, građanin Bora A.Z. i njegova porodica uznemiravani su poslednjih dana više puta na nacionalnoj osnovi.


Na vratima njegovog stana ispisane su uvredljive poruke, a u poštansko sanduče su mu ubačena preteća pisma da se isele iz Bora.

 

U međuvremenu su im nepoznate osobe bacile kamen u prozor, a jedno vreme policija im je pružala 24 časa zaštite.„U Boru živi više od 20 etničkih manjina. Značajnih etničkih probelma do sada nije bilo čime se Bor može ponositi kao skladna multietnička sredina. Poslednji događaji, međutim prete da ugroze ovo stanje“, ocenio je lider VNS Predrag Balašević.


Vlaška narodna stranka ocenila je da su takvi incidenti neprihvatljivi i zatražila od nadležnih organa odlučnu reakciju.


„Ponovo alepujemo na vlast da onemogući stvaranje negativnog raspoloženja u društvu prema manjinama kroz medije bezbedonosni i školski sitem, čiji su rezultat upravo ovakvi indcidenti i tenzije“, navedeno je u saopštenju.

Ova porodica se u međuvremenu obratila za pomoć zaštitniku građana, Savetu za nacionalne manjine i Vladi Srbije, ali reakcija nije bilo.


Jedan od članova porodice rekao je Beti da ga je pozvao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je rekao da će preduzeti sve što je u njegovoj moći da se počinioci otkriju i da se ovakve stvari više ne dogode u multietničkom Boru.


Povodom tog incidenta nije se oglasio lokalni Savet za međunacionalne odnose.

 

 

Izvor: danas.rs

Foto: danas.rs