PRIJEM ZA UČENIKE BUNJEVAČKOG JEZIKA U SREDNJIM ŠKOLAMA

+100%-

PRIJEM ZA UČENIKE BUNJEVAČKOG JEZIKA U SREDNJIM ŠKOLAMA

Prostorije Bunjevačke Matice 12. septembra 2020. godine pre podne ispunili su učenici osnovnih i srednjih škola koji su za svoj izborni predmet izabrali bunjevački jezik. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine upriličio je malu svečanost kako bi i na taj način obeležio da je nakon sto godina bunjevački jezik ponovo počeo da se uči i u srednjim školama u Subotici. Ovu mogućnost Ministarstvo prosvete odobrilo je od ove školske godine.

„U svim srednjim školama u Subotici imamo učenike, od prvog do četvrtog razreda, koji su za izborni predmet odabrali bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture. Ne znamo još konačan broj dece, jer zbog ove situacije možda anketa i nije stigla do svih, ali već sada imamo 50 srednjoškolaca koji su se izjasnili za ovaj izborni predmet“ kaže dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Osim što je održan mali program za srednjoškolce koji će slušati nastavu bunjevačkog jezika, posebne zahvalnice podeljene su i učenicima koji su bunjevački jezik slušali od prvog do osmog razreda osnovne škole. Uvođenjem i u srednje škole, bunjevački jezik može da ih prati od osnovnog do srednjoškolskog obrazovanja.

Prvi susret sa učenicima nacionalni savet i njihovi pedagozi  iskoristili su da povedu decu u kratku šetnju gradom kako bi položili cveće i na spomenike istaknutim Subotičanima koji su bili Bunjevci. Tako su obišli spomenike narodnom tribinu Ambroziju Šarčeviću, svešteniku Blašku Rajiću i Ivanu Sariću, čoveku koji je prvi u našoj zemlji poleteo avionom.



Izvor: Politika

Foto: Politika

Kategorije: Uncategorized