Priređen prijem povodom dana Državnosti, Vojske Republike Slovenije i prvog Međunarodnog dana pčela

+100%-

Ambasador Republike Slovenije u Srbiji, njegova ekselencija, Vladimir Gasparič izjavio je na prijemu povodom Dana državnosti i Dana vojske Slovenije, koji je održan 20. juna u Beogradu, da će Slovenija nastaviti da održava i razvija dobre odnose sa Srbijom.

Prijemu u beogradskom hotelu „Metropol Palas“ prisustvovalo je više od dve stotine zvanica među kojima su bili brojni političari i diplomate, crkveni velikodostojnici, kao i gosti iz javnog i kulturnog života Beograda i Srbije.

 

„Pre 26 godina Slovenija je postala nezavisna država, pa danas obeležavamo i Dan slovenačke vojske. Danas je Slovenija moderna, demokratska država za zdravom i pouzdanom ekonomijom“, izjavio je ambasador Gasparič.

 

Gasparič je istakao da je „cilj da se ta dobra praksa nastavi, posebno sa zemljama u susedstvu, što je naglašeno i na nedavno održanom sastanku predsednika Boruta Pahora i Aleksandra Vučića, povodom inauguracije predsednika Vučića“.

„Zato bih iskoristio ovu priliku da zahvalim Srbiji na gostoprimstvu i saradnji sa Slovenijom uopšte, a posebno s Ambasadom Slovenije“, rekao je Gasparič.

 

Ovo je ujedno bila i prva međunarodna proslava Dana pčela koja je inicirana na predlog Republike Slovenije. Ujedinjene nacije su proglasile da 20. maj bude međunarodni dan pčela i zahvaljujući Sloveniji taj dan će se ubuduće proslavljati u celom svetu.

 

Na prijemu su uručena i priznanja za poseban doprinos i afirmaciju Slovenije čiji su ovogodišnji dobitnici bili Danijela Fišakov, predsednica Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji, i Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca Južnog Banata “Logarska dolina” iz Pančeva, jednog od najaktivnijih slovenačkih društava u Srbiji.

Kategorije: Slovenačka zajednica