Prisajedinjenje Vojvodine – vekovni ponos ujedinjenih Srba i Slovaka

+100%-

„Izuzetna mi je čast što sam u prilici da vam se obratim u okviru obeležavanja jednog zaista izuzetnog zajedničkog jubileja – stogodišnjice prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji“ rekla je juče, 23. novembra, u Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević obraćajući se na Svečanoj akademiji, povodom proslave prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije.

 

Odluku o prisajedinjenju koja je označila kraj jedne i početak druge istorijske epohe su, kako ona kaže, na Velikoj narodnoj skupštini održanoj 25. novembra 1918. u Novom Sadu, doneli naši zajednički preci. Bilo ih je 757 i stigli su iz 211 opština Bačke, Banata i Baranje. Treći po brojnosti bili su Slovaci sa ukupno 62 poslanika među kojima je bilo vrednih ratara, učitelja, lekara, advokata, nacionalnih radnika…

 

Podsećajući se na neke od njih, poput doktora Ljudevita Mičateka iz Novog Sada, Miloševićeva je rekla da je upravo Mičateku pripala zaslužena čast da se nađu među ukupno osmoricom predsednika Velike narodne skupštine.

 

Drugi, poput Jana Grunjika iz Bačkog Petrovca su, uz burno klicanje prisutnih, prezentovali deklaraciju vojvođanskih Slovaka koja je potvrđivala podršku odlukama Velike narodne skupštine, istakla je ona i dodala da je treći, poput doktora Janka Buljika iz Kovačice, kasnije bio i jedan od osnivača i prvi predsednik Matice slovačke, a svi oni izabrani su u Veliki narodni savet koji je, u prvim mesecima posle prisajedinjenja, imao ulogu Vlade Vojvodine.

 

„Svi zajedno su, rame uz rame sa Srbima, Bunjevcima, Rusinima i poslanicima drugih narodnosti, svojom hrabrom i vizionarskom odlukom preokrenuli tok istorije i stvorili bolju budućnost za sve nas koji smo došli kasnije”, naglasila je Dragana Milošević, uz napomenu da je zbog svega toga stogodišnjica od održavanja Velike narodne skupštine i njene odluke o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, naš veliki zajednički praznik.

 

Ali, ne samo zbog toga, precizirila je Miloševićeva i rekla da razlog da i danas, kao i 1918. godine, budemo čvrsto jedni uz druge jeste i naše duboko uverenje da je vek koji je od tada minuo potvrdio ideale koji su naše pretke vodili ka velikoj odluci – ideale slobode, ravnopravnosti i prosperiteta za sve. Vojvodina je, upravo u Srbiji, u tom vremenu, kako ona kaže, doživela gotovo nezamisliv napredak u svim oblastima društvenog života – od privrede i poljoprivrede, preko obrazovanja i nauke, do kulture i sporta.

Ispred ambasade Republike Slovačke u Srbiji vizionarske odluke srpskog i slovačkog naroda pozdravio je i na njima čestitao zamenik ambasadorke Igor Vencel, dok je Srđan Simić, predsednik opštine Bački Petrovac, apostrofirao da su predstojeći datumi za ponos, koji traje 100 godina.

 

Uoči Svečane akademije, u Galeriji Zuske Medveđove u Bačkom Petrovcu, resorni sekretar Dragana Milošević otvorila je izložbu „Slovaci i Velika narodna skupština u Novom Sadu 25. novembra“, koja je deo obeležavanja velikog istorijskog datuma, prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji 1918. godine i njenom postavkom ukazuje se na značaj učešća Slovaka u rešavanju važnih političkih pitanja.

 

Nakon akademije u foajeu Slovačkog vojvođanskog pozorišta, resorni sekretar obišla je izložbu fotografija „Lepote vojvođanske različitosti“, autora-fotografa Ondreja Mihalja, Petra Dešića, Igora Bovđiša i Vladimira Jovanovića- Vave.

 

Izvor: Pokrajinska vlada