Priskakanje vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka

+100%-

Priskakanje vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka

 

U organizaciji UG “Bunjevačka vila” iz Male Bosne, 24. juna održan je običaj piskakanja vatre na Sv. Ivana Cvitnjaka di je sa ovom manifestacijom odpočelo obilužavanje nacionalnog praznika “Dan dužijance 2017.”

 

Dan kad je Sunce najviše, kad su noći najkraće a dani najduži po katoličkom kalendaru, je 24.jun, dan rođenja Sv. Ivana Krstitelja.

 

Ko jedan od četri najbitniji elemenata života, vatra, ljudi su je zdravo poštovali i davali joj velik značaj u svojim običajima. Kadgod su ivanjske vatre gorile na sve strane pa je izdaleka izgledalo ko da je kogod zapalio put. Čak i oni koji nisu bili vridni el imali volju da priskaču vatru, dolazili su, gledali u nju s strahopoštivanjem. Pa još kad se na staru vatru doda kuružnje i ona odjedared bukne! To je bio doživljaj koji su svi volili.

 

Za tu priliku su divojke isplele vince od poljskog el od čistog ivanjskog cvića. Te vince su mećale na glavu. Okupljanje za priskakanje vatre je bio povod momcima i curama za druženje. Neritko je bilo tamburaša, vrulaša i gajdaša. Te se veče do kasno završavalo s pismom i igrom oko one vatre koja je gorila najduže a pisma se nadaleko čula…

 

Udruženje građana “Bunjevačka vila” iz Male Bosna po tradiciji ovaj običaj obilužava već sedam godina u Maloj Bosni.

 

Ove godine organizaciju ove manifestacije su pomogli KUD “Aleksandrovo” i KUDŽ “Bratstvo” iz Subotice sa svojim folklorašima koji su učinili da ova manifestacija dobije ozbiljnije razmere u bliskijoj budućnosti – kazala je Nela Ivić, pridsidnica UG “Bunjevačka vila” iz Male Bosne.

 

Bunjevačka nacionalna zajednica ima izuzetno bogatu kulturnu baštinu koju triba sačuvat od zaborava što potvrđiva održavanje ovog već za neke zaboravljenog običaja, al još uvik postoje oni koji niguju i prikazuju stare običaje mlađim generacija.

 

Izvor: Bunjevci