Problem kadrova za Romski jezik u školama

+100%-

narandzasta-tanka

Oko 6.000 pripadnika romske nacionalne manjine izjasnilo se da želi da sluša romski jezik u osnovnim školama, ali njegovo uvođenje neće od septembra biti sprovedeno svuda gde je planirano, rekao je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović ukazujući da su najveći problem kadrovi.

narandzasta-tanka

Nacionalni savet je ispunio sve obaveze koje je dobio od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za uvođenje romskog jezika„, rekao je Mihajlović Tanjugu i dodao da je sprovedeno anketiranje roditelja, odnosno učenika od prvog do osmog razreda osnovne škole da li žele da slušaju i izučavaju maternji jezik sa elementima nacionalne kulture.

Prema njegovim rečima, Nacionalni savet je morao i da evidentira kadrove koji mogu da učestvuju u vođenju nastave.

„Prema broju onih koji su se izjasnili da slušaju romski jezik trebalo bi da se u osnovnim školama otvori oko 360 odeljenja, što je posao za 35 nastavnika“, rekao je Mihajlović i dodao da je za uvođenje romskog jezika najveća prepreka kadar.

Navodeći da se oko 5.500, 6.000 pripadnika romske zajednice izjasnio da želi da sluša maternji jezik, on je istakao da je Nacionalni savet pri anketiranju upravo ‘gađao’ regione gde je veća koncentracija pripadnika romske zajednice – jug, delimično centar istočne i zapadne Srbije i Vojvodina.

On je naveo da je najveći odziv bio na jugu Srbije i ocenio da resorno ministarstvo nije očekivalo toliki broj pripadnika romske nacionalne zajednice koje se izjasnio da za uvođenje romskog jezika u nastavu.

narandzasta-crta

vitomir-mihajlovic-„Izgleda da je tu kamen spoticanja jer su u ministarstvu očekivali manji broj odeljenja. U tom kontekstu sada imamo problem jer u školskoj 2013.- 2014. godini nećemo moći da omogućimo svim pripadnicima romske nacionalne zajednice, koji su se za to izjasnili, da slušaju maternji jezik“, rekao je Mihajlović.

narandzasta-crta

On je istakao da Nacionalni savet vodi razgovare da od septembra predstavnici romske nacionalne zajednice, koji imaju završene fakultet, uđu u nastavu, a da se do janura održe seminari za one koji imaju zavrsene srednje škole kako bi i oni mogli da u drugom polugodištu budu uključeni u program.

Prema njegovim rečima, cilj je da se i oni edukuju i pripreme da mogu da se uhvate u koštac sa nastavnim planom.

“Nisam zadovoljan sa pregovorima kako idu. Očekivao sam mnogo veću ozbiljnost pre svega ministarstva kada je reč o sprovođenju velikog projekta koji smo čekali zadnjih 20 godina“, rekao je Mihajlović dodajući da je problem tridesetak pripadnika romske nacionalne zajednice koji će držati nastavu i primati platu.

On je istakao da je i uvođenje romskog jezika značajno pre svega zbog očuvanja jezika i indetiteta Roma, ali i zbog upoznavanja i zbližavanja pripadnika ostalih zajednica sa romskom zajednicom.

Navodeći da će romski jezaik za sada biti uveden samo u osnovne škole, Mihajlović je rekao da se nisu stvorili uslovi da se taj projekat sprovede i u srednjim školama, ali da je to jedan od ciljeva.

Kada je u pitanju standardizacija romskog jezika, on je rekao da je taj proces u završnoj fazi.

“Standardizacija nije uslov za uvođenje romskog jezika u osnovne škole, ali je vrlo bitna za nas jer time bi isfiltrirali jezik, odnosno postavili osnove tri važna dijalekta“, rekao je Mihajlović i zaključio da će standardizacija u Srbiji biti osnov za standardizaciju romskog jezika i u okruženju.

Kategorije: Kratke Vesti
Oznake: Romi, romski jezik