PROBLEMI SA KOJIMA SE SUOČAVAJU PEDAGOŠKI ASISTENTI U OBRAZOVNOM SISTEMU U REPUBLICI SRBIJI

+100%-

PROBLEMI SA KOJIMA SE SUOČAVAJU PEDAGOŠKI ASISTENTI U OBRAZOVNOM SISTEMU U REPUBLICI SRBIJI

U Beogradu je 28. avgusta održana konferencija za medije na kojoj je predsednik asocijacije pedagoških asistenata Srbije, Božidar Nikolić, izneo u javnost probleme sa kojima se suočavaju asistenti za podršku obrazovanja učenika romske nacionalnosti.

Nikolić je istakao da postoji bojazan da Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja dovodi u pitanje radno pravo pedagoških asistenata u obrazovnom sistemu u Republici Srbiji.

Predsednik Lige Roma, Ljuan Koko, naveo je da se ovim podzakonskim aktom  direktno krše mere i obaveze definisane strateškim dokumentom “Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja”, usvojenim od  strane Vlade  Republike Srbije za period od 2016 do 2025 godine.

Konstatovano je da u ovom vrlo delikatnom periodu koji je pred nama,  pred početak nove školske  2020/2021. godine prepune izazova izazvanih pandemijom korona virusa, dovedeno u pitanje puno radno angažovanja njihovih kolega i koleginica pedagoških asistenata, što je za  stukovno udruženje neprihvatljivo, uzevši u obzir značaj njihovog angažovanja i rada koje je usmereno na romske učenike, romske porodice i romsku zajednicu u celini.

Učesnici tribine istakli su da u osnovnim školama i predškolskim ustanovama pedagoški asistenti imaju jednu od najvažnijih uloga u inkluziji dece koja dolaze iz socijalno ugroženih kategorija.

Konferenciji u Medija centru  prisustvovali su predstavnici organizacija civilnog sektora i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

 

Izvor: CIM

Foto: Medija centar

Kategorije: Sedam dana, Uncategorized