Projekcija filma „Sandžak i manjinska politika u Srbiji: Šta mladi misle?“

+100%-

Projekcija filma „Sandžak i manjinska politika u Srbiji: Šta mladi misle?“

 

U četvrtak, 22. decembra, u Medija centru održana je projekcija filma pod nazivom „Sandžak i manjinska politika u Srbiji: Šta mladi misle?“. Nakon projekcije održana je i debata sa mladim istraživačima iz Sandžaka.

 

projekcija3Film je realizovala Akademska inicijativa „Forum 10“ a uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

 

Film je proizveden prema predlozima i sugestijama 10 mladih iz Sandžaka koji su se u svojstvu istraživača/ica u proteklih nekoliko meseci bavili istraživanjem različitih aspekata manjinske politike. U filmu svoje stavove o navedenim temama iznose isključivo mladi ljudi iz Sandžaka.

 

Fahrudin Kladničanin, koordinator Akademske inicijative „Forum 10“ je istakao da je cilj ove inicijative da omogući mladim ljudima pristup Bošnjačkom nacionalnom vijeću kroz seminare. Dodao je da je „Forum 10“ radio i na jugu Srbije i sa albanskom zajednicom, kao i da imaju dobru saradnju sa BNV-om, ali i da postoje određene nesuglasice.

 

Aleksandra Šanjević, programska koordinatorka u Fondaciji za otvoreno društvo je prisutne podsetila da  FOS ima program „Položaj i prava etničkih manjina u Srbiji“, da su aktivni i u Sandžaku, a, takođe, sarađuju i sa BNV-om. Kako je rekla odlučili su da finansiraju ovaj projekat  zbog toga, jer ima budućnost, održivost i perspektivnost.

 

projekcija1„U manjinskim zajednicama nema dovoljno autentičnosti, što nije slučaj sa Sandžakom. Organizacije civilnog društva koje su tamo aktivne čine pripadnici Bošnjaka”, rekla je Šanjević. O mladima koji su zastupljeni u filmu rekla je da svoje stavove izražavaju i pohvalno i kritički. Navela je da je mladima teško da ostanu u Srbiji i bave se društvenim pitanjima.

 

Govoreći o ovoj problematici prisutne je obavestila da je ideja Foruma 10 da se formira Odbor za mlade pri BNV-u. Kako je rekla vreme je da u svim sektorima dođe do smene generacija.

 

Među govornicima je bio i Fatmir Mavrić, istraživač koji se tokom 6 meseci bavio implementacijom nastave na bosanskom jeziku. Njegov zaključak je da je BNV u startu imalo problem sa roditeljima, da roditelji nisu bili dovoljno informisani o nastavi na bosanskom jeziku. Istakao je da su najveći problemi kada je u pitanju nastava na bosanskom jeziku opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Njegova preporuka BNV-u je da se pozabave mladima u oblasti kulture. Smatra da je BNV dosta zatvoren.

 

Jasmina Elesković, istraživačica na projektu, bavila se upotrebom bosanskog jezika i pisma, posebno u opštini Tutin. Navela je da je u Tutinu pun kapacitet upotrebe bosanskog jezika i pisma. „Problem je samo kod državnih institucija gde se to vrši samo na zahtev stranke“, rekla je Elesković i preporučila BNV-u da poradi na komunikaciji među institucijama, da druge opštine obavesti da imaju pravo na informisanje na manjinskom jeziku, kao i da podigne informisanost i svest zajednice da što više koriste jezik i pismo.

 

projekcija2Prema mišljenju Harisa Ibrahimovića, istraživača na projektu, jedan od načina uključivanja mladih u BNV je da predlažu rešenja, da deluju. Kao drugi je naveo organizovanje mladih u grupacije kako bi preuzeli deo odgovornosti manjinske politike.

 

Ispred BNV-a je govorila Vasvija Gusinac, potpredsednica BNV-a. Ona smatra da je ovaj projekat pozitivan, ali da sam film gleda nerealno. Kako je rekla učesnici filma vide BNV kao nekakav parlament, vladu, ali to nije istina. Smatra da je greška što su samo radili intervjue. Napomenula je da se BNV stalno bavi ostvarivanjem prava koja im se uskraćuju. Istakla je da treba da se pridržavaju Okvirne konvencije i Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima. Istakla je da će uvek podržati ovakve inicijative, ali zamerila istraživačima na manjkavosti o izvorima u BNV-u.

 

Fahrudin Kladničanin je ponovo istakao da BNV treba da vidi mlade ljude kao resurs, da pomognu oko pitanja koja su mladima bitna, a koja možda BNV ne smatra važnim.

 

Tokom diskusije se moglo čuti da je BNV politizovano i da nisu mladi krivi što ih tako vide, kao i da je na facebook stranici BNV-a objavljen članak o gostovanju Ugljanina u emisiji Kažiprst na B92, ali da je bio predstavljen kao član partije, a ne predsednik BNV-a, i da tome nije mesto tu. Takođe, da BNV nema dobru komunikaciju sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave.

 

Na diskusiju se nadovezala i Aida Ćorović koja takođe smatra da postoji velika politizovanost ne samo kod BNV-a nego i kod drugih nacionalnih saveta. Takođe smatra da se podvlači prevelika granica između mladih i starih, da treba da se obezbedi mladima transfer znanja, ali da i mladi moraju da pokažu malo interesovanja, da se organizuju seminari.

 

Foto: Medija centar