Promijeniti način izvještavanja o Sandžaku i Bošnjacima

+100%-

Promijeniti način izvještavanja o Sandžaku i Bošnjacima

 

U Glavnom uredu Vijeća je 22. februara održana javna tribina o izvještavanju srbijanskih medija o Sandžaku i Bošnjacima i informisanju na bosanskom jeziku u Srbiji koja je nosila naziv „Шта кажу вести? Zašto nema vijesti?“

 

Na tribini je konstatovan negativan trend u izvještavanju beogradskih medija o Sandžaku i Bošnjacima te zaključeno da je potrebno promijeniti senzacionalistički pristup u izvještavanju i emitovati sadržaje koji su od stvarnog interesa za Bošnjake.

 

U pogledu informisanja na bosanskom jeziku, istaknuta je potreba za uspostavljanjem redakcije na manjinskim jezicima pri Radio-televiziji Srbije kako bi se na najadekvatniji način ostvario javni interes u informisanju Bošnjaka ali i ostalih manjinskih zajednica.

 

Na tribini su govorili Muhedin Fijuljanin, potpredsjednik BNV resorno zadužen za informisanje, Nedim Sejdinović, novinar i predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Medin Halilović, dugogodišnji dopisnik novinske agencije Anadolija.

 

Skup je organizovan u okviru obilježavanja 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika. Pored tribine o informisanju, a povodom Svjetskog dana maternjeg jezika, Bošnjačko nacionalno vijeće organizuje i seminare iz oblasti obrazovanja u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici te okrugli sto iz oblasti službene upotrebe jezika i pisma.

 

Izvor: BNV