Promocija antifašističkog pokreta u Pančevu

+100%-

Promocija antifašističkog pokreta u Pančevu

U Narodnom muzeju u Pančevu u petak 16. marta predstavljen je antifašistički pokret „TIGR“. Prisutne su pozdravili generalni sekretar, Miha Pogačar, iz Sežane i predsednica podružnice u Ilirskoj Bistrici, Bernarda Dodič. Nakon uvodnog izlaganja i pročitanog recitala prisutnima je prikazan dokumentarni film o stradanju prvih aktivista ovog pokreta koji su zverski mučeni i streljani od strane italijanskih fašista.

 

„Društvo ‘TIGR’ primorske je društvo koje neguje tradiciju organizacije ‘TIGR’ ( skraćeno od Trst, Istra, Gorica, Rijeka), prve antifašističke organizacije u Evropi. U našem programu su aktivnosti, koje upozoravaju na istorijske činjenice naše istorije. Mi, članovi društva, zalažemo se za negovanje rodoljubnih tradicija ove jedinstvene organizacije, koja je u nekom smislu postavila temelje svim događajima, koji su stavili slovenački narod na pravu stranu, na stranu pobednika protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

 

Sa svojim radom želimo upoznati svest ljudi o prisutnosti na Primorskom, utrditi njihov ugled i uspomene na njihova plemenita dela i sačuvati tigrovske uspomene.

 

Nastojimo da javno progovorimo o ulozi antifašizma na Primorskom između Prvog i Drugog svetskog rata i delovanju organizacije ‘TIGR’ kao sveprimorskog narodnoobrambenog pokreta. Primorski antifašisti su u vreme Drugog svetskog rata sa ostalim borcima jugoslovenskih naroda i narodnosti stvorili uslove za ujedinjenje velikog dela teritorija, gde su živeli i žive Slovenci. Zato organiziramo i širimo aktivnosti, po školama među mladima organizujemo druženja u bibliotekama, raznim skupovma i proslavama, gde treba da se čuje i vidi naše jedinstvo naša reč i istorijska istina“, rekla je Bernarda Dodič na kraju svog izlaganja.

 

Događaj je organizovalo Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ iz Pančeva.

 

Kategorije: Slovenačka zajednica