Promocija dokumentarnog filma „Bunjevačka Dužijanca”

+100%-

Promocija dokumentarnog filma „Bunjevačka Dužijanca”

U namiri da se Dužijanca prikaže kao izvorni bunjevački običaj koji pripada kulturnom nasliđu Bunjevaca, u Art bioskopu Lifka premijerno je prikazan dokumentarni film „Bunjevačka Dužijanca”.

 

Puna sala bioskopa svidočila je o velikoj zainteresovanosti građana za ovaj običaj, koji su Bunjevci vridno nigovali i sačuvali i dan danas, i porid brojni pripreka koji su se našli na tom putu.

 

Autor filma – prof. Mirko Bajić, režija i montaža – Miroslav Antelj, saradnica na scenariju – dr Suzana Kujundžić Ostojić, stručni konsultant – Kata Kuntić, tehnička podrška – Siniša Tikvicki i Boris Bajić, produkcija – Bunjevački Media Centar.

 

Film je snimljen nuz podršku Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca” i Bunjevačkog informativnog centra.

 

Miroslav Antelj precizno rekonstruiše stari paganski običaj Bunjevaca – Dužijanca.

Priča o jednom običaju istovremeno je priča o naporima Bunjevaca da se kroz burne istorijske događaje odupru asimilaciji.

Utisak je da je jedan običaj postao mnogo više od poštovanje vlastite tradicije, za Bunjevce s ovih prostora Dužijanca je važan zalog njihovog  identiteta. Israživački postupak autora izveden je iz različitih uglova: etnografskog, istorijskog, verskog. Ovo stvara celovitu sliku koja je zaokružena hepiendom: Dužijanca se Bunjevcima ovog avgusta vratila na velika vrata, manifestaciom u centru Novog Sada.

Ovaj dokumentarni zapis je dragoceni trag u vremenu, naročito važan i potreban u multinacionalnoj sredini kakva je Vojvodina. Osim autora, posebnu pohvalu zaslužuje Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine za svoju stručnu i tehničku podršku.

profesor Dokumentarnog filma Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Janko Baljak

 

Izvor: BMC Subotica  

Kategorije: Bunjevačka zajednica