Promocija Slovačkih narodnih svečanosti održana u Novom Sadu

+100%-

Promocija Slovačkih narodnih svečanosti održana je danas u Novom Sadu na Trgu slobode, najavljujuću tako tradicionalnu kulturnu i turističku manifestaciju koja se ove godine održava jubilarni 100. put u Bačkom Petrovcu od 9. do 11. avgusta.

 

Promociji Slovačkih narodnih svečanosti prisustvovao je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, predsednik Opštine Bački Petrovac Srđan Simić, predsednik Matice slovačke u Srbiji Jan Brtka i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ljibuška Lakatoš.

 

– Kada se nešto održava sto godina onda je to u pravom smislu reči istorija, a istorija srpskog i slovačkog naroda na području Vojvodine isprepletena je uzajamnim poštovanjem – istakao je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

 

On je dodao da je ovo pravi primer kako jedan narod, koji nije u svojoj matičnoj državi, poštuje državu u kojoj živi, ali i kako većinski narod uvažava nacionalne manjine.

 

– Novom Sadu, kao Omladinskoj prestonici Evrope i Evropskoj prestonici kulture, veoma je bitno da se pokaže da oni koji vole državu Srbiju, koji je poštuju, imaju na pravi način podršku u svim onim segmentima koji su bitni za očuvanje svog identiteta. Slovačke svečanosti su podržane od Grada, Pokrajine i Srbije – podvukao je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

 

On je pozvao Novosađane i Novosađanke da posete Bački Petrovac tokom trajanja manifestacije, koja je, kako je ocenio, primer očuvanja nacionalnog identiteta Slovaka.

 

Slovačke narodne svečanosti ove godine održavaju se jubilarni 100 put, a prve su održane u Bačkom Petrovcu 28. augusta 1919. godine. Slovačke narodne svečanosti predstavljaju važan kulturni ali i turistički događaj a njihovu organizaciju već nekoliko godina unazad potpisuju Opština Bački Petrovac, Matica Slovačka i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine. Tokom manifestacije mogu se videti brojne izložbe, koncerti, pozorišne predstave i kulturno-umetnički programi na kojima je na najbolji način predstavljen kulturni život Slovaka u Srbiji.

 

Izvor: Grad Novi Sad