Promocija Zbornika radova o Aliji Izetbegoviću: Bosna prije svega

+100%-

Bošnjačko nacionalno vijeće je povodom obilježavanja petnaest godina od preseljenja na Ahiret, rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), organizovalo promociju Zbornika studentskih radova „Bosna prije svega“.

 

Radovi studenata koji su sabrani u Zborniku, govore o životu, radu Alije Izetbegovića, o njegovom odnosu sa drugima, kao i o njegovoj viziji i ideji Stranke demokratske akcije BiH.

 

Promociju su otvorili direktor Fondacije Bošnjaci koja je podržala štampanje Zbornika, Šahin Kerla i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejman Ugljanin.

 

Predsjednik Fondacije Bošnjaci, Šahin Kerlo u svom obraćanju je upoznao prisutne sa radom i aktivnostima Fondacije.

 

„Fondaciju Bošnjaci osnovao je rahm. Alija Izetbegović još 1997. godine, njegova zamisao je bila da se podrže i stipendiraju mladi ljudi, studenti koji su uspješni jer oni su naša budućnost. Kada sam prezentovao jedne prilike rad Fondacije, ćerka rahmetli Alije koja je sada u Upravnom odboru rekla je sljedeće „Kada bi moj otac ustao i vidio šta je ostavio iza sebe, kada bi vidio ove rezultate, sigurno bi bio presretan“, istakao je direktor Fondacije Bošnjaci.

 

„Važno je da o Aliji Izetbegoviću govore mladi ljudi, jer svijet ostaje mladima. Posebno je važno da znamo jednu izreku na koju nas je podsjetio jedne prilike naš sandžački prijatelj, Alija Izetbegović „Nakon Berlinskog kongresa, Sandžaklije su manje sretan dio našeg naroda koji je ostavljen sa druge strane Drine“, i to je tačno! Naš je glavni cilj da Bosna ostane suverena, međunarodno priznata i nedjeljiva država. Samo takva Bosna može omogućiti Sandžaku da nastavi ovim putem kojim ide i da sutra, Bosna kao suverena država, bude zaštitnik u svim međunarodnim institucijama prava i interesa Sandžaka“, rekao je predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin.

 

Svoje radove o Aliji Izetbegoviću predstavilo je pet studenata, stipendista Fondacije „Bošnjaci“, Adna Mešanović sa Internacionalnog fakulteta u Sarajevu, mr. Armin Džunuzović, student Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Alma Kubura, studentica Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, Merjem Mekić, studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Merjem Brković, studentica Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, moderator skupa bio je Anes Džunuzović, novinar i publicista.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica