Proslava 20 godina Kulturno-informativnog centra iz Bosilegrada

+100%-

Kulturno informativni centar pripadnika bugarske nacionalne manjine (KIC) „Bosilegrad“, obeležio je 20. rođendan na način koji i zaslužuje jedna ovakva institucija.

 

To potvrđuje činjenica da je ovom jubileju iz Bugarske prisustvovala velika delegacije koju je predvodio vicepremijer Valeri Simeonov, sa šest zamenika ministara i osam poslanika Narodne skupštine Bugarske.

 

Bili su tu i Radko Vlajkov i Edvin Sugarev, ambasador i konzul Republike Bugarske, gosti iz susednih opština, predstavnici nevladinih organizacija, brojni saradnici KIC-a, prijatelji i više novinarskih ekipa.

 

Pošto je konstatovao da KIC nikada nije bio deo vlasti i nije mogao učestvovati u donošenju odluka koje bi se direktno ili posredno odrazili na životni standard pripadnika bugarske nacionalne maine u Srbiji, predsednik Ivan Nikolov je izjavio:

 

– Svojim delovanjem težili smo da stvorimo kulturne pretpostavke za formiranje nacionalno samosvesnih slobodnih građana koji bi se sa bugarskim državljanstvom lakše snašli u slobodnom svetu i koji bi kvalitetno informisani, slobodno učestvovali u demokratskom procesu odlučivanja – rekao je Nikolov.

 

On je takođe istakao da, zahvaljujući takvom radu, mnogi pripadnici bugarske nacionalne manjine danas rade u zemljama Evropske unije, školuju se na bugarskim univerzitetima, letuju na Crnom moru i voze kola sa bugarskim tablicama.

 

Jubilej KIC bila je prilika da se domaćini zahvale brojnim prijateljima i dobrotvorima iz Bugarske i Bosilegrada, koji su doprineli krupnim rezultatima u proteklih 20 godina. Osnivaču i predsedniku KIC Ivanu Nikolovu, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske uručilo je najviše priznanje za njegov doprinos interesima pripadnika bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

 

Proslava ovog jubileja završena je velikim kulturno zabavnim koncertom u Domu kulture u Bosilegradu, na kome su nastupili brojni umetnici i estradne ličnosti iz Bugarske.

 

Izvor: Vranjske

Kategorije: Bugarska zajednica
Oznake: KIC Bosilegrad