PROSLAVA 220. GODIŠNJICE DOSELJENJA SLOVAKA U KOVAČICU

+100%-

PROSLAVA 220. GODIŠNJICE DOSELJENJA SLOVAKA U KOVAČICU

Na centralnoj proslavi jubileja 220. godina dolaska Slovaka u Kovačicu, koja je održana u subotu, 14. maja 2022. godine, pored mnogobrojnih gostiju iz Republike Srbije i Slovačke Republike, prisustvovala je i Olena Papuga, državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.


„Bio je to veliki praznik ne samo za Kovačicu već i za sve Slovake koji su sa Gornje zemlje tadašnjeg Austro-Ugarskog carstva došli na Donju zemlju i oplemenili je svojim marljivim radom čuvajući svoju tradiciju, veru i jezik do današnjih dana. Ovi vredni ljudi Republiku Srbiju predstavljaju i naivnim slikarstvom i pred vratima su da ih UNESKO uvrsti u kulturnu baštinu“, rekla je Olena Papuga.


Na glavnom kovačičkom trgu tokom čitavog dana trajao je bogat kulturno-umetnički program na kom su učestvovala kulturno-umetnička društva predstavljajući bogat folklor i narodnu nošnju Slovaka iz cele AP Vojvodine, gde pretežno živi ova nacionalna zajednica. Večernji program obogatila je u svetu poznata grupa „Kandračovci“ koja je došla iz njihovog starog kraja.

U prostorijama Udruženja žena „Kovačičanke“, koje postoji 102 godine, otvorena je izložba narodnih nošnji.
Svojim naivnim slikarstvom Republiku Srbiju stavljaju na svetsku mapu umetnosti, pa je tim povodom predstavljena slika „Moja jedinstvena Kovačica“ koju su 19 naivnih slikara poklonili Opštini Kovačica.


Na večernjoj svečanoj akademiji je direktor Kancelarije za Slovake u dijaspori iz Bratislave Milan Jan Pilip dodelio Galeriji naivne umetnosti medalju te Kancelarije, odnosno Ministarstva inostranih poslova Republike Slovačke.

 

 

Izvor: minljmpdd.gov.rs

Foto: minljmpdd.gov.rs