PROSLAVA ILINDENA 2020. GODINE

+100%-

Makedonska nacionalna zajednica u Srbiji u organizaciji Fondacije „Makedonsko sunce“, usled situacije sa pandemijom virusa COVID 19, a poštujući mere vlade RS ove 2020.godine po prvi put je putem interneta odnosno „on line“ obeležila 02. avgusta najveći nacionalni praznik Makedonaca Ilinden posebnom „on line“ svečanom akademijom pod nazivom „Deca Ilindena“.

Ovom prilikom čestitamo svim našim sugrađanima makedonskog porekla nacionalni praznik Ilinden. Želimo da ga provedete radosno i u miru, ispunjeni verom i ljubavlju ponosni na svoje poreklo, ali i svima kojima je ovaj datum blizak i koji ga osećaju kao svoj. Naše je da se sećamo ponosnih predaka koji su, baštineći slobodarske tradicije naših naroda, ustali protiv okupatora i otpočeli krvavu i junačku borbu za slobodu.

Naša država Srbija je multinacionalna, multikulturalna ali i interkulturalna zajednica, u kojoj nacionalne zajednice imaju za cilj da okupe svoje pripadnike, rade na očuvanju nacionalnog identiteta i da brinu o kulturi, obrazovanju, informisanju, medijima, kao i o službenoj upotrebi jezika i pisma, odnosno o svim vitalnim segmentima zagarantovanim ustavom, sa ciljem da se očuva i neguje različitost, a današnji dan značajan je ne samo za pripadnike makedonske nacionalne zajednice, nego i za celokupno naše društvo, jer kao i ostale nacionalne zajednice u Vojvodini, i makedonska predstavlja partnera u kreiranju otvorenog i tolerantnog društva.

Usled situacije sa pandemijom virusa COVID 19, a poštujući mere vlade RS i Štaba za vanredne situacije grada Subotice manifestacija „festival makedonske kulture Subotica 2020“ ove godine neće biti predstavljena i organizovana na način na koji ste do sada navikli. Imajući u vidu da će većina nas leto provesti u svom gradu, u saradnji sa Nacionalnim savetom makedonaca i našim aktivistima, napravili smo dugačiji koncept jer i putem interneta može da se vidi, i čuje neka interesantna priča, na svim zvaničnim fb stranicama i sajtu www.nsmakedonaca.org, od ponedeljka 3. avgusta pa do 31. avgusta 2020. godine. i da svi zajedno budemo promoteri sredine u kojoj živimo.

Iskreno želimo da se Makedonija i u budućnosti razvija kao demokratska i prosperitetna zemlja, sa dobrim i prijateljskim odnosima sa svim svojim susedima a posebno sa Republikom Srbijom, a s ciljem ekonomskog napretka i saradnje u regionu. S obzirom na našu istorijsku, geografsku i kulturnu upućenost jednih na druge, verujemo da će naši zvaničnici znati da prepoznaju zajedničke interese na našem putu u evropsku budućnost, te pozivamo sve sunarodnike da se aktivno uključe u procese promovisanja svih ljudskih i manjinskih prava i da hrabro i odgovorno koriste prava koja su im garantovana propisima Republike Srbije.

Izvor: Fondacija Makedonsko sunce

Kategorije: Uncategorized