Proslava Ilindena

+100%-

Makedonska nacionalna zajednica u Subotici  u organizaciji Fondacije „Makedonsko sunce“ obeležava najveći nacionalni praznik Makedonaca Ilinden posebnom svečanom akademijom po nazivom „Svi smo deca Ilindena“.

 

„Ovom prilikom čestitamo svim našim sugrađanima makedonskog porekla nacionalni praznik Ilinden. Želimo da ga provedete radosno i u miru, ispunjeni verom i ljubavlju ponosni na svoje poreklo, ali i svima kojima je ovaj datum blizak i koji ga osećaju kao svoj. Naše je da se sećamo ponosnih predaka koji su, baštineći slobodarske tradicije naših naroda, ustali protiv okupatora i otpočeli krvavu i junačku  borbu za slobodu“, navodi se u saopštenju Fondacije „Makedonsko sunce“.

 

„Grad Subotica je jedna multinacionalna, multikulturalna ali i interkulturalna zajednica, u kojoj nacionalne zajednice imaju za cilj da okupe svoje pripadnike, rade na očuvanju nacionalnog identiteta i da brinu o kulturi, obrazovanju, informisanju, medijima, kao i o službenoj upotrebi jezika i pisma, odnosno o svim vitalnim segmentima zagarantovanim ustavom, sa ciljem da se očuva i neguje različitost, a današnji dan značajan je ne samo za pripadnike makedonske nacionalne zajednice, nego i za celokupno naše društvo, jer kao i ostale nacionalne zajednice u Vojvodini, i makedonska predstavlja partnera u kreiranju otvorenog i tolerantnog društva.

 

Iskreno želimo da se Makedonija i u budućnosti razvija kao demokratska i prosperitetna zemlja, sa dobrim i prijateljskim odnosima sa svim svojim susedima a posebno sa Republikom Srbijom, a s ciljem ekonomskog napretka i saradnje u regionu. S obzirom na našu istorijsku, geografsku i kulturnu upućenost jednih na druge, verujemo da će naši zvaničnici znati da prepoznaju zajedničke interese na našem putu u evropsku budućnost“, poručuju iz fondacije i pozivaju sve sunarodnike da se aktivno uključe u procese promovisanja svih ljudskih i manjinskih prava i da hrabro i odgovorno koriste prava koja su im garantovana propisima Republike Srbije.

 

Izvor: Fondacija Makedonsko sunce

Kategorije: Makedonska zajednica