PROSLAVLJEN PRAZNIK HRVATSKE ZAJEDNICE U REPULICI SRBIJI – DAN ROĐENJA BISKUPA IVANA ANTUNOVIĆA

+100%-

PROSLAVLJEN PRAZNIK HRVATSKE ZAJEDNICE U REPULICI SRBIJI – DAN ROĐENJA BISKUPA IVANA ANTUNOVIĆA

Praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića obilježen je, 25. lipnja (juna) 2021. godine, polaganjem vijenca na spomenik biskupa Ivana Antunovića i svečanom akademijom u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici prigodom čega su pohvaljeni i nagrađeni najbolji učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. Događaju su prisustvovali u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Milan Bošnjak, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, pomoćnica pokrajinskog tajnika za nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milinka Hrćan, ravnatelj Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ Ivan Ušumović sa suradnicima, načelnik općine Stari Jankovci u Republici Hrvatskoj Dragan Sudarević, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“ Josip Štefković, menadžerica kulturnih aktivnosti ZKHV-a Katarina Čeliković, jedna od inicijatorica svečanosti dodjeljivanja nagrada i pohvala, te domaćini svečanosti članovi Ureda Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

 

 

Prisutnima se na početku akademije obratila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić poručivši nagrađenim učenicima kako svoje talente trebaju podijeliti s drugima te kako pohvaljivanje pojedinačnih uspjeha znači buduće obogaćenje cijele zajednice. „Zato, neka ova večer bude takvo nagrađivanje, da pohvaljivanjem svakog od vas budu ujedno nagrađeni i oni koji će se naći na vašem životnom putu. Da večeras ne nagradimo samo 137 učenika i troje učitelja, nego cijelu našu zajednicu – i to sa zlatom koje svaki od vas nosi u sebi i koje će nas, već od sutra, sve skupa, vjerujem, obogatiti.“, rekla je Vojnić.

 

 

HNV je i ove godine pohvalio i nagradio učenike osnovnih i srednjih škola koji su u izvannastavnim aktivnostima, školskim, općinskim, okružnim i republičkim natjecanjima osvojili jedno od prvih triju mjesta, kao i one koji su postigli skroz odličan uspjeh.

 

 

Posebna nagrada dodjeljuje se „učeniku generacije“ komu pripada titula „crvena kravata“, a učenici koji su za školsku 2020./2021. godinu nominirani za ovu nagradu su: Iva Molnar, učenica OŠ „Matko Vuković“, Lucija Horvacki, učenica OŠ „Matko Vuković“, Matija Ivković Ivandekić, „đak generacije“ u OŠ „Ivan Milutinović“ i Andrija Mandić, „đak generacije“ u OŠ „Matko Vuković“.

 

 

Ove godine, iznimno, zbog velikih postignuća i zavidnih rezultata „crvenu kravatu“ osvojila su dvojica učenika – Matija Ivković Ivandekić i Andrija Mandić.

 

 

Osim učenika, nagrađeni su prosvjetni djelatnici koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku Elena Brdar, učiteljica koja je povela prvu generaciju učenika nastave na hrvatskom jeziku u OŠ „22. oktobar“ u Monoštoru, Sanja Dulić, učiteljica je OŠ „Ivan Milutinović“ u Subotici, a osim njih nagradu je za zagovaranje obrazovanja na hrvatskom jeziku te za angažman u otvaranju prvih jaslica na hrvatskom jeziku primio i vlč. dr. Marinko Stantić.

 

 

Prigodni program svojim su nastupima uveličali članovi Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ pod ravnanjem prof. Mire Temunović, Komorni sastav „Kockice“, maturantica srednje glazbene škole u Subotici Magdalena Temunović, Marko Brdar iz Monoštora, a plesom i recitacijama predstavila su se djeca iz dvaju vrtića „Marija Petković – Sunčica“ i „Marija Petković – Biser“.

 

 

 

Izvor: HNV

Foto: HNV