Realizacija Memoranduma o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na bosanskom jeziku

+100%-

Realizacija Memoranduma o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na bosanskom jeziku

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas je održan sastanak predstavnika Vijeća sa predstavnicima Zavoda za udžbenike na temu realizacije trojnog Memoranduma o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na bosanskom jeziku.

bnv-memorandum

 

Na današnjem sastanku utvrđen je pregled realizovanih obaveza iz Memoranduma te ustanovljeno šta je zapravo već izvršeno i u kojim fazama izrade se nalaze nedostajući udžbenici na bosanskom jeziku. Obje strane su istakle svoje zadovoljstvo  tempom izrade udžbenika i konstatovale da će, u skladu sa Memorandumom, svi rokovi biti ispoštovani.

 

Od Memorandumom predviđenih 29 naslova, konstatovano je da se do kraja mjeseca augusta očekuje realizacija 14 naslova udžbenika, a ulazak u završnu fazu izrade za preostale.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće su na sastanku predstavljali potpredsjednici Esad Džudžo i prof. dr. Redžep Škrijelj, predsjednik Odbora za obrazovanje Bajro Gegić, te član Odbora za obrazovanje i jedan od autora udžbenika za bosanski jezik za srednju školu prof. dr. Sead Šemsović, dok su Zavod za udžbenike predstavljali direktor izdavačkog sektora, prof. dr. Milorad Marjanović i urednik Vesna Pajević.

 

24. marta ove godine, Bošnjačko nacionalno vijeće potpisalo je Memorandum o saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Zavodom za udžbenike. U svom punom nazivu Memorandum o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na bosanskom jeziku, isti podrazumijeva obavezu Zavoda za udžbenike da izradi sve nedostajuće udžbenike na bosanskom jeziku.

 

Današnji sastanak je bio radnog tipa i prvi u nizu planiranih i proizlazi iz potpisanog Memoranduma o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na bosanskom jeziku.

 

Izvor: Bošnjačko nacionalno vijeće