Regionalna kancelarija NSMNM i u Jabuci

+100%-

Od kraja aprila u Jabuci deluje Regionalna kancelarija Nacionalnog saveta Makedonske zajednice i Udruženja građana „Ilinden”. Kancelarija se nalazi u sklopu Doma kulture a otvorena je uz podršku Grada Pančeva i Ministarstva inostranih poslova Severne Makedonije.

 

„Imamo veliki broj ljudi koji nisu u mogućnosti, da li zbog starosti ili bolesti, da reše neka svoja pitanja dolaskom u glavnu kancelariju Nacionalnog saveta u Pančevu, tako da će jedna od namera ove kancelarije i biti da se na adekvatan način obrate našim ljudima. Službenici koji će biti ovde biće tu za sve ono što ih tišti, da li je to neki dokument koji im je potreban, ili ostvarenje nekog njihovog prava“, rekao je na otvaranju Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine.

 

Nacionalni savet makedonske zajednice u Srbiji, koji je osnovan 2004. godine kao državno predstavničko telo svih Makedonaca u Srbiji, do sada ima otvorenih 15 kancelarija u svim mestima u kojima živi najveći broj pripadnika makedonske nacionalne zajednice.

 

Makedonska zajednica je jedna od najvećih u Pančevu, dok od 7.000 stanovnika Jabuke oko trideset posto čine pripadnici makedonske zajednice. Jabuka je prvo mesto u Srbiji gde je u službenoj upotrebi makedonski jezik koji se uči i u školi.

 

Izvor: Pančevo moj kraj/RTV

Kategorije: Makedonska zajednica