Renoviran vrtić u Jermenovcima

+100%-

U četvrtak, 11. oktobra, u Jermenovcima je svečano otvoreno kompletno renovirano i opremljeno odeljenje Dečijeg vrtića „Srećno detinjstvo“.

 

Vrednost izvedenih radova je veća od 2,5 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena na osnovu Ugovora između Fonda „Betlen Gabor“ iz Budimpešte, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Opštine Plandište. Bespovratna sredstva dobijena su u cilju realizacije „Programa unapređenja predškolskih ustanova u Karpatskom basenu“.

 

Na vrtiću je kompletno zamenjen krov, urađena je potpuna rekonstrukcija plafona i postavljeni su novi oluci, a obnovljeni su i stolarija, sanitarni čvorovi, kuhinja. Za dnevni boravak vrtića obezbeđeni su novi stolovi, stolice i dušeci, kao i video nadzor, klima uređaj i novi televizor. Kompletno je sređeno i dvorište vrtića, a većinska sredstva obezbeđena su preko Vlade Mađarske:

 

„Za rekonstrukciju objekta i za tehnička sredstva dobili smo 2,5 miliona dinara, takođe je za mađarski kutak izdvojeno hiljadu eura kao i sedam hiljada eura za dečije igralište“, rekla je Ana Marija Moric-Pinter, finansijski menadžer projekta.

 

„Trudimo se da svaku našu zajednicu održavamo što jačom, progresivnijom i boljom. Nama je važno da malim mađarskim zajednicama u drugim zemljama pružimo što bolje uslove, a obnovljeno zabavište u Jermenovcima urađeno je po EU standardima“, rekao je poverenik za razvoj predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Karpatskom basenu, dr Greza Ištvan,

 

„Nažalost, nemaju sva deca ovakve uslove, i verujem da će roditelji ceniti ono što njihova deca sada imaju, vrtić, gde će moći kvalitetno da provode vreme uz sjajne pedagoge“, rekao je Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište.

 

U uspostavljanju saradnje na ovom projektu, između Vlade Mađarske i lokalne samouprave u Plandištu posredovao je Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine:

 

„Ja vidim budućnost i onu snagu koju ova zajednica ima, a kada deci nešto dajemo onda dajemo za budućnost“, rekao je Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u Srbiji

 

Ovo je dobar primer kako se na lokalnom nivou, uz samo malo volje i saradnje, može unaprediti kvalitet života svih članova zajednice. U opštini Plandište npr. žive 22 manjine, koje podjednako neguju svoje tradicije i čuvaju svoje nacionalne identitete.

 

Izvor: RTV

Foto: RTV Pannon 

Kategorije: Mađarska zajednica