RODNA KUĆA BANA JOSIPA JELAČIĆA DO KRAJA GODINE MOGLA BI ZASIJATI U NOVOM RUHU

+100%-

RODNA KUĆA BANA JOSIPA JELAČIĆA DO KRAJA GODINE MOGLA BI ZASIJATI U NOVOM RUHU

Vlada Republike Srbije, u Zaključku donesenom 4. februara 2021.godine, dala je suglasnost o uplati 11.9 milijuna dinara, odnosno 100.000 eura, Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji za obnovu dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića na Petrovaradinu, stoji u Službenom glasniku Republike Srbije.


„Kapitalna ostvarenja hrvatske zajednice u Republici Srbiji ne bi bila moguća bez podrške kako matične tako i domicilne države. Drago mi je što, uz Republiku Hrvatsku, i Republika Srbija u posljednje vrijeme preuzima brigu oko ostvarivanja prava Hrvata u Republici Srbiji. Jedino tako možemo biti zadovoljni i lojalni građani koji doprinose rastu te su na ponos obaju država. Ove nas godine čeka cijeli niz izazova u ostvarivanju onoga što smo u proteklom razdoblju započeli, a koncem godine mogle bi zasjati i Hrvatska kuća u Subotici i rodna kuća bana Josipa Jelačića te prostor u Beogradu. Činjenica da Vlada ispunjava svoja obećanja, ohrabruje nas da, računajući na kontinuiranu brigu Republike Srbije, ne posustanemo.“, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.


Podsjetimo, Vlada je financirala otkup dijela kuće u iznosu od 600.000 eura te je ona nakon 75 godina vraćena u posjed hrvatskoj zajednici. Na svečanom otvaranju u listopadu prošle godine, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obećao je daljnje ulaganje u obnovu prostora te pomaganje razvoja infrastrukture HNV-a i hrvatske zajednice uopće.

 

Izvor: Hrvatsko nacionalno vijeće

Foto: Hrvatsko nacionalno vijeće