RODNA KUĆA BANA JOSIPA JELAČIĆA VRAĆENA HRVATSKOJ NACIONALNOJ ZAJEDNICI

+100%-

RODNA KUĆA BANA JOSIPA JELAČIĆA VRAĆENA HRVATSKOJ NACIONALNOJ ZAJEDNICI

Posle 75 godina, rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu vraćena je 17. jula 2020. godine hrvatskoj nacionalnoj zajednici. Sredstva za otkup kuće donirala je Vlada Srbije. Kućom će upravljati Fondacija „Spomen dom bana Josipa Jelačića“, čijem predsedniku su svečano uručeni ključevi.

 

Sedamnaest godina prošlo je od prve inicijative da se ključevi kuće jedne od najznačajnijih figura hrvatske istorije nađu u rukama njihove zajednice u Srbiji. Vlada Srbije donirala je šest stotina hiljada evra za otkup preko 250 kvadrata od privatnih vlasnika.

 

„Svakako zbog činjenice da ćemo na ovaj način sačuvati uspomenu na našega bana, sačuvati ga od zaborava, udahnućemo jednu novu energiju, novi život u život Hrvata u Petrovaradinu, celog Petrovaradina, celog Novog Sada, Srema, Vojvodine, pa i Srbije. Ova kuća će biti jedna velika poveznica između dve države, između Republike Hrvatske i Republike Srbije“, kaže Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

 

Kuća u kojoj se 1801. godine rodio ban Jelačić izgrađena je 1745. godine, jedinstvene je arhitekture, a pored podruma i prizemlja otkupljen je i jedan od četiri stana na spratu sa sobom u kojoj je rođen Jelačić. Uskoro će krenuti obnova, a radove će finansirati Grad i Vlada Vojvodine.

 

„Veliki je posao pred nama, prvo moramo građevinski srediti ovu zgradu, čija je fasada sa spoljne strane sređena, ali unutra imamo mnogo posla, to moramo osposobiti i dovesti u red funkcionalno da ove prostorije mogu raditi. Siguran sam da je ovo pravi put da se hrvatska zajednica kvalitetno integriše u srbijansko društvo“, ističe Goran Kaurić, upravnik Fondacije „Spomen dom bana Josipa Jelačića“.

 

Pored muzejskog dela, deo kuće služiće za konzularne poslove Hrvatske, a u njoj će biti smeštena i kancelarija Hrvatskog nacionalnog vijeća. Svečano otvaranje planira se u oktobru, na dan kada je ovde pre 219 godina rođen ban Jelačić.

 

Izvor: RTS

Foto: Wikipedia