ROMI ČUVAJU SVOJE ZANATE – O ROMA ARAĆEN PE ZANAĆA (3)

+100%-

ROMI  ČUVAJU SVOJE ZANATE – O ROMA ARAĆEN PE ZANAĆA (3)

Portal Pirot Plus online uz podršku Ministarstva kulture i informisanja realizuje projekat “Romi čuvaju svoje zanate – o Roma araćhen pe zanaća”, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina u 2021. godini.

O Portal Pirot Plus online uzali podrška taro Ministarstarijum baš i kultura hem taro informisanje realizuvinol o projekat “Romi čuvaju svoje zanate – o Roma araćhen pe zanaća”, kataro Konkursi aškalo sufinansiranje e projekengro kola ćeren medijska sadržaja ko čhibja ko nacionalna manjine ando 2021. berš.



Projekat „Romi čuvaju svoje zanate“ ima za cilj ukazivanje na značaj očuvanja zanata u Pirotu, afirmaciju rada zanatlija i podsticaj mladih da se u potrazi za poslom interesuju i za zanatska zanimanja.

U Pirotu među pripadnicima romske nacionalne manjine ima nekoliko zanatlija koji se aktivno bave tim poslom – kovači, korpari, rabadžije, lutkari, ćilimarke.

U serijalu koji sledi, kroz razgovor sa Romima zanatlijama, ilustraciju njihovog rada i analizu uslova u kojima rade, ali i mogućnosti da opstanu u savremenom društvu, objavljujemo priloge koji će prikazati zanate u Pirotu koje Romi čuvaju i danas, ali i pokrenuti određena pitanja u cilju očuvanja ovih zanimanja. Ovaj prilog nastao je u oktobru 2021. godine.


„O Roma araćhen pe zanaća “ i projekta kole isi cilj te ukažinol sar treba te zaaraćhe pe o zanaća ando Piroto,te afirmisinol e zanatlijen hem te dol podsticaj ternenđe kana roden bući te zainteresuvinenpe i aškalo zanatska buća.

Ando Piroto maškaro o Roma isi nekobor zanatlije –(phirne) kola aktivno ćeren zanatska buća ,sar god soj i o: korpari,korparija,rabadžije,lutkarija ,ćilimarće.

Ando serijalji kova ka ovol ko amaro portalji ,e Romencar kola i phirne- zanatljije ka vaćera ,hem ka ilustruvina sar ćeren bući ali ka ćera i analiza ande save uslovja ona ćeren bući hem da li šaj te opstaninen ando savremeno društvo,ka objavina prilozi kate ka dićhen o zanaća ando Piroto kola o Roma i avđive araćen,ali i ka pokrenina nesave alavipa sar bi zazaraćeninepe o buća.


Korparstvo – O Korparstvo


Retkost je danas naći korpara i predmete izrađene od vrbovog pruća. Ove rukotvorine mogu se kupiti uglavnom na vašarima ili na određenim turističkim manifestacijama. Nažalost, i ovo je jedan od zanata koji polako nestaje.


But i retko avdjive te araćhe nekas koj i korpari i koj ćerol bući taro vrbasko kaš.Alaka rukotvorine šaj te ćinenpe samo ko vašarja hem ko nesave turistička manifestacije.Bezeja i,sose i akava zanaći odmerol.



U Pirotu, gradu koji je nekada bio poznat po stotinu zanata, bilo je i korpara. Danas još samo jedna porodica čuva ovaj zanat.

Ando Piroto,andi điz koja ulji poznato po o šel zanaća,ulo i korparija.Avđive samo panda jek familija araćhol akava zanaći.



Porodica Osmanović živi u selu Berilovac, na svega tri kilometra od grada. Bračni par Ivica i Radica izrađuju predmete od pruća i uživaju u ovom zanatu. Kako kažu, ne postoji predmet koji ne mogu da opletu ili da naprave od pruća.

 

I familija Osmanović živinol ando gav Berilovac,tari điz dur samo trin kilometra,Rrom thaj Romnji o Ivica hem i Radica ćeren kaštunale predmeća hem uživinen ando akava zanaći.Sar vaćeren,nanaj savo našći te ćeren taro kaš.


 

Radica Osmanović ovaj zanat naučila je od supruga i ona uglavnom plete manje predmete. Prema njenim rečima, pre nekoliko godina Ivica Osmanović je imao veliku porudžbinu i rok za izradu, s obzirom da nije mogao sam da postigne Radica je, u želji da mu pomogne, počela da uči zanat.

I Radica Osmanović akava zanaći sikljilji tar po Rrom i oj khuvol uglavnom po cikna kaštunale predmećja.Sar oj vaćerol ,predi nekobor berš e Ivica ulji bari porudžbina hem roko dži kana te završinol,sar našine korkoro te završinol i bući ,i Radica manglja te pomogninol pe Rromese hem udžukha počindja te sikljol o zanaći.


 

Ivica Osmanović je zanat naučio od svog dede. U vreme kada je učio zanat od toga je moglo dobro da se zaradi i živi, ali sada kupaca nema. Teško opstaju jer porudžbine imaju s vremena na vreme i uglavnom se radi o manjima količinama, kaže Osmanović.

O Ivico Osmanović o zanaći siklilo tar po papu.Kana silklilo o zanaći tegaj šajine šukar te zaradinolpe taro adavkha zanaći,ali akana nanaj koj te ćinol avkha so amen ćera.Pharese džal i bući,pharese avol i zarada,o narodo but po hareste rodol lenđere predmeća,hem uglavnom i cikna porudžbine ,vaćerol o Osmanović.


 

Ukoliko bi neko želeo da poruči predmete od pruća ili garnituru Radica i Ivica će rado napraviti, a zainteresovani mogu da ih kontaktiraju telefonom ili da ih potraže u selu Berilovac.

Ako bi nekoj manđoline te poručinol nesavo predmeći ili garniture i radica hem o ivico bi ćerenine rado,a sarore kola manđen šaj prekalo telefonji te dobinenlen ili te araćhen len ando gav Berilovac.

 

 

Izvor: plusonline.rs

Foto: plusonline.rs