ROMI ČUVAJU SVOJE ZANATE – O ROMA ARAĆHEN PE ZANAĆA

+100%-

ROMI ČUVAJU SVOJE ZANATE – O ROMA ARAĆHEN PE ZANAĆA

Portal Pirot Plus online uz podršku Ministarstva kulture i informisanja realizuje projekat “Romi čuvaju svoje zanate – o Roma araćhen pe zanaća”, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina u 2021. godini.



Projekat „Romi čuvaju svoje zanate“ ima za cilj ukazivanje na značaj očuvanja zanata u Pirotu, afirmaciju rada zanatlija i podsticaj mladih da se u potrazi za poslom interesuju i za zanatska zanimanja.



U Pirotu među pripadnicima romske nacionalne manjine ima nekoliko zanatlija koji se aktivno bave tim poslom – kovači, korpari, rabadžije, lutkari, ćilimarke.



U serijalu koji sledi, kroz razgovor sa Romima zanatlijama, ilustraciju njihovog rada i analizu uslova u kojima rade, ali i mogućnosti da opstanu u savremenom društvu, Portal Pirot Plus objavljivaće priloge koji će prikazati zanate u Pirotu koje Romi čuvaju i danas, ali i pokrenuti određena pitanja u cilju očuvanja ovih zanimanja.



Dušan Redžić već 15 godina popravlja žičane instrumente. Kaže da ne postoji instrument koji ne može da popravi. Kada smo otišli kod njega zatekli smo ga kako sređuje jedan kontrabas.



Dok nam je pokazivao šta sve treba da uradi na tom instrumentu upoznao nas je sa ovim zanatom. Prema njegovim rečima, reparacija instrumenata zahteva posebnu vrstu alata i materijala. Kada smo ga pitali od koga je naučio zanat, nije mogao da sakrije emocije jer je zanat učio od svojih stričeva i brata.



Ovaj posao se, kaže Redžić, ne isplati jer u toku godine ne može da napravi više od 4 ili 5 instrumenata, ali je lepo da se radi. Ono što posebno ističe Dušana Redžića u ovom poslu je to što svira kontrabas i vrlo dobro poznaje žičane instrumente, pa tako može da napravi mnogo bolje nego što se pravi u fabrici.



Ovom prilikom pokazao nam je kontrabas koji je nasledio od svog oca. Sredio ga je pre 5- 6 godina i sada sa njim nastupa.



Dušan Redžić ističe da posla ima, a on ne odbija da popravi sve instrumente koje mu ljudi donesu. Srećan je što zanat ima kome da prenese. Njegova unuka Silvija se interesuje za ovaj posao i često pomaže dedi. Kako kaže, njen zadatak je da obezbedi materijal koji im je potreban i pomogne sve što treba, ali kroz sve to upoznaje se sa zanatom i uči.



Instrumenti koje pravi i popravlja Dušan Redžić izuzetno su kvalitetni i, kako kaže, daju mnogo bolje tonove od mnogih koji se proizvode.



Ovaj zanat u Pirotu živi i živeće zahvaljujući Dušanu i njegovoj unuci. Kada bi trebalo da izvedemo zaključak posle ovog razgovora, mogli bi ukratko da kažemo da je dobar zanatlija onaj koji poznaje ono što treba da napravi, ko stalno i predano radi na tome, ima volju, ali i nesebično deli svoje znanje i umeće sa mlađima. Zanati će opstajati dokle god ima mladih koji se za njih interesuju.

 

 

 

Izvor: plusonline.rs

Foto: plusonline.rs