ROMI KAO INDIJSKA DIJASPORA – NERASKIDIVE VEZE

+100%-

ROMI KAO INDIJSKA DIJASPORA – NERASKIDIVE VEZE

U okviru obeležavanja Svetskog dana Roma, u Hrvatskoj je 8. aprila 2022. godine održana Medunarodna konferencija „Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze“.


Konferencija je okupila veliki broj romskih predstavnika iz više od 20 zemalja koji su u svojim izlaganjima u okviru panela govorili o kulturi, istoriji i romskom jeziku, a na samom otvaranju Konferencije, prisustvovao je i govorio predsednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković. Konferenciji su prisustvovali i mnogobrojni članovi Vlade Hrvatske i Parlamenta.


U ime Roma iz Srbije, konferenciji su prisustvovali predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dalibor Nakić, predsednica Izvršnog odbora, Pava Čabrilovski, predsednik Kulturnog centra Roma u Pančevu i član Saveta, Stevan Jovanović i generalni sekretar, Dejan Vlajković. O stradanjima Roma u Drugom svetskom ratu, govorio je profesor 
Dragoljub Acković.


Svi učesnici konferencije, zajedno sa organizatorom, Savezom Roma u Hrvatskoj „Kali Sara“ i Saborskim zastupnikom, Veljkom Kajtazijem, izradili su jedinstvenu Deklaraciju kojom se obraćaju državi Indiji sa zahtevom da se Romi iz celog sveta proglase njenom dijasporom.


Nakon potpisivanja Deklaracije, učesnici Konferencije posetili su Memorijalni centar i romsko groblje u Uštici u Jasonovcu i poklonili se nevino stradalim žrtvama u Drugom svetskom ratu.

 

 

Izvor: NSRNM

Foto: NSRNM