RTS neće osnovati redakciju na bosanskom jeziku

+100%-

Programski savet Radio-televizije Srbije (RTS) odbacio je zahtev Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) da ta kuća osnuje redakciju na bosanskom jeziku, piše list „Politika“.

 

Taj list piše da je održan sastanak BNV i saveta RTS, a da se potom javni servis konsultovao sa Odborom za standardizaciju srpskoj jezika, Odeljenjem za srpski jezik i književnost Srpske akademije nauka i umetnosti, Maticom srpskom i Katedrom za srpski jezik i južnoslovenske jezike Filološkog fakulteta.

 

„Oslanjajući se na stavove ovih institucija, Programski savet je na sednici 21. juna, doneo odluku da se zahtev ne prihvati i takav zaključak dostavi upravi, menadžmentu i redakcijama RTS, kao i BNV“, piše „Politika“.

 

Kako se navodi, u zaključku je pisalo da uz puno uvažavanje legitimnosti zahteva Bošnjaka u Raškoj oblasti, a koji do sada nisu imali primedbe na razumljivost jezika kojim im se obraćaju novinari RTS, u ovom slučaju nisu ispunjeni lingvistički, kulturni i pravni uslovi da se lokalni govor Bošnjaka u Raškoj oblasti smatra zasebnim jezikom, različitim od zvaničnog srpskog jezika.

 

Izvor: UNS

Kategorije: Bošnjačka zajednica
Oznake: bosanski jezik, RTS