RTV kao javni servis mora da opstane

+100%-

RTV kao javni servis mora da opstane

Radio-televizija Vojvodine (RTV) kao pokrajinski javni servis mora da opstane naročito zbog toga što emituje program na deset nacionalnih jezika, ocenili su potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić i zamenik predsednika Saveta Republičke radio-difuzne agencije (RRA) Goran Karadžić.

white

karadzic
U razgovoru o stanju u vojvođanskim medijima, naročito o situaciji u pokrajinskom javnom servisu, ocenjeno je da ta višejezičnost programa RTV čini jedinstvenom u ovom delu Balkana, navedeno je u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

white

Trenutna situacija, u kojoj nedostaje novac za isplatu primanja kao i prelazak na budžetsko finansiranje, dovelo je u pitanje opstanak i rad najveće medijske kuće u Vojvodini.

white

Grujić je istakao da, osim rešavanja pitanja javnog servisa, bitno je i definisati budući rad lokalnih medija.

white

U vezi s tim će, tokom idućeg meseca, biti organizovana i velika međunarodna konferencija na kojoj će o svojim predlozima i iskustvima, pored predstavnika Evropske komisije i OEBS-a, govoriti i stručnjaci iz Katalonije, Slovenije i drugih zemalja.

white

Karadžić je naglasio da će pitanje RTV biti rešeno i u istom trenutku kada i pitanje Radio-televizije Srbije i dodao da će deo budžetskih sredstava Repulike Srbije biti odvojen i za rad vojvođanskog javnog servisa.

white

Osim toga, tri nacrta zakona o medijima su u završnoj fazi i uskoro će se naći u Skupštini Srbije, čime će biti jasno definisani načini i rad lokalnih medija, navedeno je u saopštenju.

white

Kategorije: Sedam dana