RUMUNSKA NACIONALNA MANJINA: BOKANOV GOVOR MRŽNJE SRAMAN I NEDOPUSTIV

+100%-

RUMUNSKA NACIONALNA MANJINA: BOKANOV GOVOR MRŽNJE SRAMAN I NEDOPUSTIV

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine je 30. novembra 2021. godine, povodom gostovanja reditelja Dragoslava Bokana na televiziji Pink u kojem je vređao potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi proglasivši je nacionalnim neprijateljem, kao i rumunsku manjinu u Srbiji, najoštrije osudio govor mržnje svake vrste, a naročito onaj uperen od strane Dragoslava Bokana prema rumunskom narodu. Bokanove uvrede, kako su istakli u saopštenju objavljenom na sajtu Nacionalnog saveta, smatraju sramnim i nedopustivim.



“Rumunski narod se kroz istoriju pokazao kao prijateljski srpskom narodu vezujući nas zajednička sudbina u teškim vremenima koja nas je okretala jednim drugima a i dalje drži zajedno. Poštujemo politički pluralizam i pravo svakoga na svoje mišljenje i političko opredeljenje ali se ono ne sme vezivati za celokupan narod, poistovećivati sa njim a naročito ne stavljati u kontekst kakav je predstavljen u navedenoj emisiji”, navodi se u saopštenju.



I Ambasada Rumunije u Beogradu je oštro osudila „govor mržnje prema rumunskoj manjini u Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj zajednici u političke svrhe i širenje lažnih vesti o rumunskim građanima u Srbiji, kategorizovanjem njih kao „nacionalnih neprijatelja“.



Ovakve izjave narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunske manjine u kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države. Ovakav potez prema zajednici koja je dokazala lojalnost državi Srbiji i koja pozitivno doprinosi atmosferi međuetničkog suživota u Republici Srbiji mogao bi baciti senku na prijateljske odnose između Rumunije i Republike Srbije, koji su oduvek bili spona između dve etničke zajednice u obema državama.“, navodi se u saopštenju rumunske ambasade.



Dodaje se da su „Rumunija i Srbija susedne države, u Evropi 21. veka, u kojoj građaninu ne sme da se sudi na osnovu etničke pripadnosti“.



„Istovremeno, Ambasada Rumunije izražava žaljenje što je jedna televizijska stanica sa nacionalnom pokrivenošću prihvatila ovakve izjave bez osude napada na račun etničke pripadnosti jedne osobe“, ističe se u saopštenju.




Izvor: NSRNM/N1/danas.rs

Foto: NSRNM