RUMUNSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U VLADIMIROVCU DOBILA NOVI IZGLED

+100%-

RUMUNSKA PRAVOSLAVNA  CRKVA U VLADIMIROVCU DOBILA NOVI IZGLED

Rumunska pravoslavna crkva iz Vladimirovca dobila je nov izgled. Novi toranj od bakra, težak 14 tona postavljen je na krvu crkve. Ovim poduhvatom, vernici iz Vladimirovca dokazali su dokazali das u vreni čuvari tradicije, privrženi veri i nacionalnom identitetu, kao i da cene trud svojih predaka.


Građani Vladimirovca su aplauzima pozdravili postavljanje novog tornja najveće crkve u opštini Alibunar. U prisustvu meštana, 3.marta 2021. godine u Vladimirovcu radnici preduzeća „2.Maj“ iz Apatina teškom mehanizacijom uspešno su podigli i postavili novi toranj najviše rumunske pravoslavne crkve u zemlji, koja se nalazi kraj međunarodnog puta Beograd – Temišvar. Prema rečima Ionela Savu sveštenika hrama u Vladimirovcu, ovaj dan bio je ispunjen radosti, srećom i emocijama i predstavlja istoriski događaj ispunjen duhovnošću.


Ovim vrednim poduhvatom vernici iz Vladimirovca su dokazali da su vredni čuvari tradicije, privrženi veri i svom nacionalnom identitetu i da kao potomci cene trud svojih predaka koji su u dalekoj prošlosti ovde podigli hram. Pomenuta crkva građena je četiri godine, tačnije od l859 do 1863 u stilu neoklasicizma, visoka je 63 metara, duga 48 a široka 12 metara.


Novi toranj crkve težak 14 tona pokriven je bakrom a krst pozlatom. Sveštenik Savu zahvalio je svima koji su pomogli i pozdravio sve koji su došli da prisustvuju podizanju velelepnog tornja i podele radost ovog uzvišenog događaja u susret najradosnijeg praznika Uskrsa.


Među prisustnim gostima, podizanju tornja prisustvovala je i predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić sa saradnicima i naglasila da joj je izuzetna čast da prisustvuje ovom istoriskom i verskom događaju od velikog značaja za sve građane ove višenacionalne sredine i da je opština Alibunar finansijski podržala obnovu ovog svetog hrama kao i onih u ostalim mestima u opštini, naglasivši da jedni bez drugih ne možemo i da ćemo jedino zajedničkim snagama sačuvati identitet naših naroda.

 

 

Izvor: rtvpancevo.rs

Foto: rtvpancevo.rs