Rumunski kao izborni predmet

+100%-

Rumunski kao izborni predmet

 

U subotu, 6. februara, Osnovna škola “Mladost” je zvanično pokrenula Rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture kao izborni predmet. Trenutno je na njega upisano 42 učenika od prvog do osmog razreda, iz više vršačkih škola.

 

Ovaj predmet nema pretenzije da učenicima pruži nivo znanja maternjeg jezika kao što pruža školovanje na rumunskom, već da onima koji ne znaju ni reč rumunskog omogući da razumeju i govore ovaj jezik, kao i da onima koji govore banatskim dijalektom, “dotera” znanje.

 

“Ja sam iz sela Straže i znam Rumunski onako kako se tamo govori, ali ne znam korektno i voleo bih to da naučim”, rekao je David Bićanin, učenik 3. razreda OŠ “Vuk Karadžić”.

 

“Ja bih mnogo volela da on nauči gramatički i pravilno da govori Rumunski i znači mi što je ovo omogućeno”, izjavila je Marija Bićanin, Davidova majka.

 

Premda je namenjen i negovanju rumunske kulture, ovaj izborni predmet je otvoren za sve koji žele da uče, bez obzira na nacionalnu pripadnost, ili na to koju školu pohađaju, što će zbog raznih uzrasta i nivoa znanja biti pravi izazov za nastavnika.

 

“Rumunski jezik se uči od samog početka i isto tako biće elemenata tradicije kao i putovanja za Temišvar”, saopštio je Marinik Mozor, profesor Rumunskog jezika i književnosti.

 

“Trenutno ih je 42-je. Ja sam sigurna da ćemo od septembra imati više đaka i da će interesovanje za Rumunski jezik kao izborni predmet biti veće kao fakultativni”, rekla je Tatjana Jašin Mojse, direktorka OŠ “Mladost”.

 

Osnovna škola “Mladost” je prva škola u Srbiji koja je uvela izborni predmet – Rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture.

 

“Velika je zasluga direktorke, kao i lokalne samouprave. Mnogo truda smo uložile, a lokalna samouprava je stala iza toga”, izjavila je Marijana Golomejić, članica gradskog veća za obrazovanje.

 

Na prvom času, na kojem su učenici imali priliku da se upoznaju sa profesorom i predmetom, članice KUD “Mihaj Eminesku” iz Kuštilja su deci čitale poeziju na književnom Rumunskom jeziku.

 

U narednom periodu se očekuje da će se u osnovnim školama “Vuk Karadžić” i “Paja Jovanović” pokrenuti nastava mađarskog i romskog jezika, po istom modelu.

 

Izvor: RTV