Rumunski praznik u čast proleća

+100%-

Rumunski praznik u čast proleća

U Vladimirovcu kod Alibunara održan je 5.Festival narodnih običaja i Marcišora. Marcišor je tradicionalni praznik Rumuna,koji se slavi početkom marta, u čast dolaska proleća.

 

Rumuni koji žive u Vladimirovcu pokrenuli su pre nekoliko godina festival, kako bi obnovili staru nacionalnu tradiciju proslavljanja Marcišora, praznika dolaska proleća. Osnovne škole, gde se uči ovaj jezik i udruženja predstavili su svoju nošnju, ručne radove i same marcišore.

 

Loreana Balan iz Uzdina objašnjava da se marcišor pravi od belog i crvenog konca i ukrasi se nečim po želji, na primer cvetom. Običaj potiče još iz doba starog Rima, a simboliše i drugarstvo, povezivanje, toleranciju.

 

„Rimljani su početkom prvog meseca u njihovoj godini, koja je trajala deset meseci, davali svojim ženama poklone za 1. mart. Taj običaj su nasledili Rumuni,“ navodi profesor Trajan Keta.

 

Georgije Dinu, generalni konzul Rumunije u Vršcu kaže: „U decembru prošle godine Marcišor je upisan na Uneskovu listu nematerijalnih dobara. U inicijativi su, osim Rumunije, učestvovali i Makedonija, Moldavija i Bugarska.

 

Narodnu tradiciju, pesme i igre iz Rumunije predstavili su i gosti iz Temišvara i mesta Sanpetru Mare.

 

Marijana Popesku iz Temišvara: Došli smo sa učenicima od petog do dvanaestog razreda Umetničke škole. Prikazaćrmo narodnu nošnju i običaje našeg kraja i likovne radove.

 

U Vladimirovcu, gde 40% stanovništva čine Rumuni, mlade generacije i kroz ovakve manifestacije čuvaju svoj jezik i običaje.

 

Izvor: RTS

Kategorije: Rumunska zajednica