Rumunski u vršačkim školama: I maternji jezik i izborni predmet 

+100%-

 

Rumunska nacionalna manjina najbrojnija je na teritoriji grada Vršca, pa deca od najranijeg uzrasta imaju priliku da se obrazuju na svom maternjem jeziku. U nekoliko sela u okolini Vršca nastava se odvija samo na rumunskom jeziku, u osnovnoj školi “Olga Petrov Radišić” i u Gimnaziji “Borislav Petrov Braca” dvojezično – na srpskom i rumunskom, a od prošle godine, i đaci drugih škola pohađaju rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture kao izborni predmet.

 

Od ukupno 454 đaka u matičnoj školi i područnim odeljenjima OŠ “Olga Petrov Radišić”, njih 109 nastavu pohađa na rumunskom maternjem jeziku.

 

“Već dugi niz godina, praktično od kad postoji škola, nastava se sluša dvojezično. Deca slušaju sve predmete na rumunskom jeziku, a uče i srpski jezik”, ističe profesorka rumunskog jezika i književnosti Lenuca Urzesku.

 

Obrazovanje na svom maternjem jeziku đaci mogu nastaviti i u srednjoj školi, jer se nastava još od 1934. odvija dvojezično i u Gimnaziji “Borislav Petrov Braca”.

 

“Danas imamo ukupno 95 učenika, i to po jedno odeljenje svakog razreda opšteg smera. Ove godine prvi put imamo samo 15 učenika koji su upisali smer na rumunskom, a prosečan broj đaka po odeljenju je 24 učenika”, navodi direktorka Gimnazije “Borislav Petrov Braca” Tamara Pešić.

 

Mogućnost da uče i neguju jezik, kulturu i tradiciju svojih predaka ili rođaka dobili su i drugi đaci, jer je u osnovne škole kao izborni predmet uveden rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture. U OŠ “Mladost” ovu nastavu pohađa više od 60 učenika, i kažu da su časovi rumunskog nešto što se ne propušta.

 

“Subotom se održava nastava, i kod nas u školi je podeljena u tri grupe, jer deca dolaze sa različitim znanjem jezika; neko ga već govori kod kuće i zna, i svakako da bi mu bilo dosadno da krene od upoznavanja slova”, objašnjava direktorka OŠ “Mladost” Tatjana Jašin Mojse.

 

Nastavu pohađaju i đaci koji nemaju nikakve veze sa rumunskom nacionalnom manjinom, već prosto žele da nauče jezik svojih komšija i prijatelja, na šta su posebno ponosni oni kojima je dužnost ali i želja da sačuvaju kulturu svojih naroda, a kao izborni predmeti, u vršačkim školama izučavaju se i mađarski, makedonski ili slovenački jezik sa elementima nacionalne kulture, što je još jedna potvrda negovanja multikulturalnosti i bogatstva različitosti na ovim prostorima.

 

Izvor: RTV