Rusini i razvoj Novog Sada

+100%-

Rusini i razvoj Novog Sada

 

Na Trećem programu Radio Novog Sada na kojem se između ostalog emituje program redakcije na rusinskom jeziku od 7. jula 2017. počeo je serijal emisija pod nazivom “Doprinos Rusina razvoju Novog Sada”.

 

Ovaj serijal od deset 20-minutnih emisija predstavlja nezavisnu produkciju koju je podržala Gradska uprava za kulturu Novog Sada i prezentuje 10 stvaralaca koji su sa aspekata svog profesionalnog stvaralaštva dali doprinos  razvoju Novog Sada u poslednjih pedeset godina.

 

U serijalu o tim stvaraocima govore Novosađani – njihovi sugrađani i kolege. Stvaraoci o kojima se govori u serijalu su Pavle Žilnik, poznati arhitekta, Miroslav Plančak, univerzitetski profesor, Miroslav Vislavski, sportski radnik,  Miron Kanjuh, pisac, Irina Hardi Kovačević, novinarka, pesnikinja i pisac, Melanija Rimar, novinarka i dečija pesnikinja, Irina Davosir Matanović, operska pevačica,  Ivan Kovač, kompozitor, Đura Papharhaji, pisac i Mihail Dudaš, poznati atletičar.

 

Serijal koji su uradili članovi Novinarske asocijacije Rusina (NAR) je veoma interesantan za rusinsku zajednicu jer otkriva koliko su njeni pripadnici učestvovali u razvoju Novog Sada. Istovremeno serijal sigurno nije obuhvatio sve one Rusine koji su nesebično sebe ugradili u razvoj ovog grada.

„Očekujemo da  serijal sa ovakvom temom dobije svoj nastavak“, kaže urednica rusinske redakcije RNS Tatjana Beuk Latjak.

 

Prema njenim rečima serijal se može pratiti uživo na internetu, na frekvenciji 92,100 i 107,1 Mhz i na odloženom gledanju (slušanju) RNS.

 

Izvor: Rutenpres

 

Oznake: Novi Sad, RNS, Rusini