RUSKI SUSRETI U PANČEVU

+100%-

RUSKI SUSRETI U PANČEVU

Krajem novembra meseca, tačnije 20. i 21. novembra 2021. godine u Srbiji, u gradu Pančevu, sa velikim uspehom održani su prvi „Ruski susreti“ – jedan od novih projekata Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine i Nacionalne biblioteke „Ruska biblioteka“ .


Ovog vikenda vrata Ruske biblioteke bila su širom otvorena za sve koji su želeli da bolje upoznaju kulturnu tradiciju Rusa u Srbiji, njihovo majstorstvo u stvaralaštvu i kulinarstvu.


Prvi gosti novog projekta bili su članovi grupe Ruski mini bazar @ minibazar_ru – ruske zanatlije i rukotvorke iz cele Srbije, kao i umetnica Ana Semeljac @ Arthouse_semeljac i Etnostudija „Druge obale“ @ drugije.berega . Da podrže učesnike manifestacije, da pokažu značaj njihovog rada i važnost njihovih rukotvorina, Nacionalna biblioteka „Ruska biblioteka“ i Nacionalni savet ruske nacionalne manjine bili su među prvim kupcima koji su kupili divne ručne radove i proizvodi.



A za dva dana „Ruskih susreta” prodata je praktično sva roba rukotvorki, što je potvrdilo interesovanje stanovnika Srbije za predmetno upoznavanje sa ruskom tradicijom i kulturom Rusa u Srbiji.



Najpopularnija su bila nacionalna ruska jela, posebno: pite sa raznim filovima „Pirožki“, kolač „Krompir“, ekler torta, „Zefir“, orasi sa kremom, kolači „Napoleon“, „Šargarepa“, „Crvenokosa“, kiseli kupus i zimnica po tradicionalnim ruskim receptima, ekskluzivni sirevi, razni pire od suvog voća bez šećera po originalnoj recepturi, kavijar od pečuraka, crni hleb i drugi proizvodi neobični i novi za srpski gastronomski ukus.


Takođe, posetioce nisu ostavili ravnodušnim ni proizvodi naših zanatlija: ekskluzivni broševi i minđuše od kože, dizajnerske lutke, igračke, ukrasi za jelku, bižuterija, tematske bedževe sa ruskim simbolima, oslikano staklo, dizajnerski radovi i slike.


Prvi događaj iz serije „Ruskih susreta“ je prošao, ali ovo je samo početak, jer su planovi Nacionalne biblioteke „Ruska biblioteka“ i Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine u Srbiji da nastave sa ovim susretima i održavaju različite događaji: izložbe, sajmovi, prezentacije, književne i muzičke večeri, okrugli stolovi sa debatama i konferencijama.


Glavni cilj „Ruskih susreta” je zbližavanje srpskog i ruskog naroda, otkrivanje svestranosti bogate ruske kulture za stanovnike svih nacionalnosti u Srbiji.

 

 

Izvor: NSRNM

Foto: NSRNM