„Ruža“ simbol i prva asocijacija na Rusine

+100%-

„Ruža“ simbol i prva asocijacija na Rusine

 

Svečani koncert „Nasred široke ravnice“ na 56. Festivalu rusinske kulture „Crvena ruža“ u subotu, 1. jula, zajedno su otvorili predsednik Nacionalnog saveta Rusina Slavko Rac, predsednik Skupštine opštine Kula Velibor Milojičić i zamenik Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović, kao i predstavnici institucija koji su glavni organizatori i finansijeri ovog najvećeg i najstarijeg rusinskog festivala.

 

Predsednik Nacionalnog saveta Rusina Slavko Rac je na otvaranju 56. Festivala rekao da se više puta uverio da je mnogim ljudima iz drugih zajednica i državnih institucija „Crvena ruža“ prva asocijacija na Rusine, što podrazumeva još veću odgovornost da se održi ostvareni umentički nivo „Ruže“.

 

Predsednik Skupštine opštine Kula Velibor Milojičić pozdravio je prisutne i rekao da su multietičnost i dobri međuljudski odnosi u kulskoj opštini priznati i prihvaćeni kao njeno najveće bogatstvo, o čemu govori i činjenica da je lokalna samouprava već više godina generalni pokrovitelj „Crvene ruže“. On je apelovao i na pokrajinske i na republičke vlasti da i oni na sličan način podrže „Ružu“, za koju je rekao da nije samo naše, već nacionalno bogatstvo.

 

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović Rusinima i festivalu preneo je pozdrave predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i najavio da će preduzeti određene korake kako bi „Crvena ruža“ potvrdila svoj status i vrednost i na pokrajinskom nivou. Po njegovim rečima, biće napravljena lista kulturnih manifestacija u Pokrajini, da bi se po jasnim kriterijumima izdvojilo one koji imaju tradiciju, kvalitet i značaj, a da „Ruža“, po svemu sudeći, spada u tu kategoriju.

 

Osim pomenutih na Svečanom koncertu su posebno pozdravljeni i narodna poslanica Olena Papuga, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam mr Sergej Tamaš, članovi NS Rusina, njegovih odbora i radnih tela, čelni ljudi rusinskih institucija i medija, predstavnici crkve i Mesne zajednice Ruski Krstur. Takođe i zamenica ambasadora Ukrajine u Srbiji Jevgenija Filipenko, delegacije iz Perečina i Zemplinske Teplice sa kojima Krstur ima potpisane sporazume o saradnji.

 

Pedeset šesti Festival rusinske kulture u Ruskom Krsturu u dvorištu Škole „Petro Kizmjak“ počeo je u petak, 30. juna, otvaranjem izložbe likovnih radova iz Galerije naivne umetnosti iz Kovačice, a istog dana održane su još dve manifestacije – dečija „Crveni pupoljak“ i „Odjeci ravnice“ u čijem programu je Aleksandra Ruskovski iz Ruskog Krstura pobedila za najlepši ženski glas, a Marko Buila iz Kucure za najlepši muški glas. U nastavku programa nastupilo je jedanaest rusinskih kulturno-umetničkih društava.

 

U subotu, 1. jula, u Zanatskom domu održan je Krsturski sajam na kom su predstavljeni stari zanati, kao i proizvodi mnogih preduzetnika, dok je u Sportskoj hali i u školskoj fiskulturnoj sali održan Međunarodni turnir u odbojci na kom su pobedili gosti iz Perečina, iz Ukrajine.

 

U večernjim časovima, u dvorištu Škole, održan je Svečani koncert na kom je gostovao Poddukljanski umetnički narodni ansambl (PUNA) iz Prešova, iz Slovačke. Pre njih nastupili su Mešoviti hor Doma kulture Ruski Krstur i Katedralne crkve sv. o. Nikole iz Krstura, Hor „Harmonija“ iz Novog Sada, Izvođački folklorni ansambl krsturskog Doma kulture, a posebnoj atmosferi doprineo je i folklorno-muzički ansambl KUD „Srbija“ iz Kule.

 

Na kraju programa priređeno je druženje uz Tamburaški orkestar „Ravnica“ iz Subotice.

 

Festival je održan uz finansijsku podršku Opštine Kula, Mesne zajednice Ruski Krstur, Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina, resornih sekretarijata Pokrajinske vlade – za kulturu i za nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Ministarstva kulture i informisanja, Nacionalnog saveta Rusina, Škole „Petro Kuzmjak”, kao i javnih i privrednih organizacija, najviše iz Krstura.

 

Izvor: Ruske slovo