Ružić: Festival jevrejskog filma važan doprinos kulturi

+100%-

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je na otvaranju prvog Festivala jevrejskog filma u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, da mu je čast što prisustvuje takvom događaju na kome će biti prikazani filmovi koji su deo svetskog filmskog nasleđa.

 

„Velika čast je i zadovoljstvo biti večeras na prvom Jevrejskom filmskom festivalu, koji organizuje novoosnovani Jevrejski kulturni centar uz podršku naše Kinoteke”, rekao je Ružić.

 

On je naglasio da je Ministarstvo prošle godine kroz Fond za nacionalne manjine podržalo rad Jevrejskog kulturnog centra u pogledu informisanja pripadnika jevrejske zajednice.

 

„Upravo zbog ovakvih događaja i vizija, uvećali smo Fond za skoro 40 odsto u odnosu na prošlu godinu i ove godine iznosi 30.000.000 dinara. Očekujemo da još puno ovakvih projekata podržimo i ove godine“, rekao je on.

 

Ministar Ružić je istakao da se se Jevrejski kulturni centar potrudio i organizovao ovaj festival na kome će biti predstavljeni filmovi čiji su autori jevrejskog porekla, ili koji nam na neki način približavaju način života, tradiciju jevrejskog naroda.

 

„Kada pogledamo reportoar ovog Festivala, pronaći ćemo filmove koje volimo, koji su deo svetskog filmskog nasleđa. I tu je suština, jevrejski autori stvaraju u tišini u svojim zajednicama, integrisani u društveni život, bez preteranog isticanja kojoj etničkoj grupi pripadaju. Zato je dobro da postoji festival kao što je ovaj, da nam ukaže i prikaže u kojoj meri su doprineli kulturi sveta”, rekao je ministar.

 

Na prvom festivalu jevrejskog filma, koji će u trajati do 27. januara,  biće prikazano deset filmova iz arhiva Jugoslovenske kinoteke.

 

Izvor: MDULS

Kategorije: Jevrejska zajednica