Ružić: Obezbeđujemo sve bolje uslove za ostvarivanje prava manjina

+100%-

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je na sednici Vlade juče utvrđen Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i da očekuje da će se taj zakon naći pred poslanicima uskoro na razmatranju.

 

„Naš cilj je da tim zakonom unapredimo rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina, posebno da jasnije definišemo i uskladimo njihova ovlašćenja, smanjimo prekomernu politizaciju i učinimo njihovo finansiranje transparentnijim“, rekao je Ružić.

 

Nacionalni saveti se finansiraju iz budžeta Republike, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i važno je da kao i druge organizacije koji su nosioci javnih ovlašćenja transparentno rade i troše sredstva svih nas, podvlači ministar.

 

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pripremilo je četiri zakona iz oblasti unapređenja prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina u cilju još boljih uslova za ostvarivanje njihovh prava u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, ali i zapošljavanja. „Podsetiću da smo i izmenama Zakona o matičnim knjigama predvideli i dobrovoljan upis nacionalnosti u matične knjige čime ćemo moći bolje da donosimo i sprovodimo politike imajući u vidu nove podatke“, kazao je on.

 

Ova godina je izborna, naglašava on, jer će se na jesen održati i izbori za nove nacionalne savete te poziva pripadnike nacionalnih manjina da provere podatke u Posebnom biračkom spisku.

Kategorije: Sedam dana, Top vesti