SABADOŠ PRIMIO ŠIBA – NEMAČKI AMBSADOR POKAZAO ZANIMANJE ZA PROJEKAT IZGRADNJE MEMORIJALNOG CENTRA STARO SAJMIŠTE

+100%-

SABADOŠ PRIMIO ŠIBA – NEMAČKI AMBSADOR POKAZAO ZANIMANJE ZA PROJEKAT IZGRADNJE MEMORIJALNOG CENTRA STARO SAJMIŠTE

U četvrrtak, 12. avgusta 2021. godine, Savez jevrejskih opština Srbije je ugostio njegovu ekselenciju gospodina Tomasa Šiba, ambasadora Republike Nemačke, u pratnji  političkog savetnika ambasade republike Nermačke.


Osim domaćina, predsednika Saveza Roberta Sabadoša, sastanku su prisustvovali  rabin Isak Asiel i generalni sekretar SJOS Danijela Danon.


Susret je protekao u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi. Razgovor je vođen u vezi sa  značajnim pitanjima za Jevrejsku zajednicu Srbije. Predsednik Saveza je obavestio ambasadora Šiba o statusu projekta Aplikacija pametan telefon za prostor Staro sajmište koji je Savez realizovao  u saradnji sa nemačkim  ministarstvom spoljnih poslova i ambasadom Savezne Republike Nemačke u Beogradu.


Ambasador je bio posebno zainteresovan za Memorijalni centar Staro sajmiste, raspitujući se dokle se stiglo sa implementacijom celog projekta, koji su problemi sa kojima se suočavamo u njegovoj primeni, a posebno kada će biti otvoren Muzej Holokausta. Predsednik Saveza je obavestio amabasadora Šiba da je Jevrejska zajednica Srbije potpuno spremna za otvaranje Muzeja Holokausta. ali se čeka da se na republičkom nivou reši  pitanje statusa Spasićevog paviljona koji je još u privatnom vlasništvu. Sve dok ne bude rešeno pitanje statusa Spasićevog pasviljona u kojem treba da bude smešten Muzej Holokausta, početak rada Muzeja ostaje neizvestan.


Iskazavši razumevanje za želju svojih domaćina da Muzej Holokausta bude smešten u Spasićevom paviljonu, njegova ekselencija je zamolila da bude obaveštavana o razvoju situacije.


Predsednik Saveza je izvestio ambasadora o nedavnom sastanku u Pančevu, koji je, u organizaciji lokalne samouprave, održan sa predstavnicima nemačke kompanije Brose. Robert Sabadoš je objasnio ambasadoru Šibu da Savez jevrejskih opština Srbije svesrdno pozdravlja ovu nemačku investiciju, s tim što se oštro protivi tome da ulica u Pančevu bude nazvana po Maksu Broseu, s obzirom na to da je u doba nacizma, kao pripadnik nacionalsocijalističke partije i predsednik privredne komore u Koburgu, blisko sarađivao sa Gestapoom. O svom stavu Savez je na sastanku obavestio i predstavnike kompanije Brose.


Njegova ekselencija, ambasador Tomas Šib, pozvao je predstavnike Saveza da ga uskoro posete u prostorijama ambasade nemačke u Beogradu.

 

 

 

Izvor: SJO

Foto: en.wikipedia.org