Saglasnost među nacionalnim savetima

+100%-

Saglasnost među nacionalnim savetima

Na poslednjoj sednici Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koja je održana 14. jula u Novom Pazaru, prisutni su razmotrili aktuelna pitanja nacionalnih manjina koje žive u Srbiji i pitanja koja se tiču njihovih nacionalnih saveta.

koord-bnvU fokusu razgovora je bilo izvršavanje manjinskog akcionog plana vezanog za poglavlje 23 pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj Uniji i izveštaji koji se trebaju pripremiti kao deo ovog procesa, kao i izmena zakona o nacionalnim savetima, odnosno tema obrazovanja. Sednica je održana u Novom Pazaru, jer je nedavno Nacionalni savet Bošnjaka preuzeo rukovođenje koordinacionim telom.

 

Predsedavajući Koordinacijom, Sulejman Ugljanin, istakao je da je najvažnije naći način da manjine u Srbiji počnu da ostvaruju svoja prava. – Imamo Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina iz 2002. godine, kao i Zakon o nacionalnim manjinama iz 2009. godine, koji nisu primenjivi. Odlučili smo da uputimo zahtev Vladi Republike Srbije da usvoji uredbu sa zakonskom snagom, kojom će preduzeti mere, odnosno propisati sankcije protiv svih onih koji ne poštuju taj zakon. To će biti u interesu svih manjina i u interesu države na njenom evropskom putu – istakao je Ugljanin.

 

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara, Jene Hajnal, je u svojoj izjavi potvrdio da su pregovarali pre svega o sudbini zakona o nacionalnim savetima, kao i o aktuelnim zadacima vezanim za manjinski akcioni plan.

 

– Kod ove tačke bi možda bilo smisleno govoriti i o razgovoru održanom u utorak, u Kancelariji za ljudska i manjinska prava srpske vlade. I na tom susretu smo razgovarali o metodološkim rešenjima koja se koriste prilikom izrade izveštaja o manjinskom akcionom planu. Većina nacionalnih saveta se u utorak suočila sa činjenicom da nas čekaju ozbiljni zadaci. Svaki nacionalni savet ima svoje zadatke u vezi akcionog plana. Ovaj posao ne može da čeka bez obzira što još nije oformljena srpska vlada. Zadaci se moraju izvršiti, svi moraju da rade na svojim zadacima. Prvi izveštaji bi trebali biti gotovi do kraja avgusta. Na sednici Koordinacionog tela nacionalnih saveta je na dnevnom redu bilo i pitanje obrazovanja, jer je to jedno od najvažnijih i najozbiljnijih tema koje se tiču nacionalnih manjina. Sada smo svoje zahteve i očekivanja formulisali bez vlade i ministarstva za obrazovanje u vezi više tema vezanih za obrazovanje, da bismo, kada budemo imali mogućnosti, mogli da sednemo za sto sa nadležnima i skiciramo svoje zamisli. Postoji više ovakvih pitanja, od razreda sa manje od 15 učenika pa sve do takozvanih odobrenih finansijskih okvira za osnovne i srednje škole. U vezi ovih pitanja svi nacionalni saveti su imali jedinstven stav, prema kojem se za odeljenja sa malim brojem učenika, pa bila ona i za samo jednog đaka, svi moraju zalagati. Ako nismo u stanju da ostvarimo svoja najosnovnija prava, ne možemo govoriti ni o jedinstvenom obrazovnom sistemu, ni o ostvarivanju nacionalnih prava. Složili smo se i da ćemo u buduće formirati razne stručne grupe za razne oblasti koje će odmah započeti sa radom. Jedan od najvažnijih zadataka je svakako što brža i što temeljitija izmena zakona o nacionalnim savetima. Iz naše perspektive poželjna bi bila izrada novog zakona – nabraja Hajnal.

 

Izvor: Mađar so/Bošnjačko nacionalno vijeće

Foto: Bošnjačko nacionalno vijeće

 

Kategorije: Sedam dana