Sajt Ministarstva građevinarstva i na romskom jeziku

+100%-

Sajt Ministarstva građevinarstva i na romskom jeziku

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je 12. maja počeo sa radom sajt ovog ministarstva na romskom jeziku, gde pripadnici romske populacije na svom jeziku mogu da prate najvažnije vesti iz tog resora.

 

Sajt Ministarstva na romskom jeziku, koji je pokrenut na inicijativu potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, jedinstven je na Balkanu i prvi put se veb-prezentacija jedne državne institucije prevodi na ovaj jezik.

 

Mihajlović, koja je na čelu Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, pozvala je i ostala ministarstva da deo sadržaja na svojim sajtovima koji su relevantni za romsku zajednicu i uključivanje u društvo prevedu na njihov jezik.

 

Romi imaju svoju državu, to je Srbija. Vlada čini mnogo na integrisanju romske zajednice u društvo. Sve mere koje država sprovodi, a tiču se boljih uslova u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, zdravlja i stanovanja pripadnika romske nacionalnosti, biće prevedene na romski jezik, istakla je ona.

 

Prema njenim rečima, pored ovog sajta u toku je i izrada višejezične veb-platforme Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

 

Prevod veb-sajta na romski jezik, osim što predstavlja iskorak u komunikaciji i boljem razumevanju, ima za cilj i smanjivanje predrasuda i potpunu integraciju naših sugrađana romske nacionalnosti u društvo, objasnila je Mihajlović.

 

Menadžer ovog projekta je profesor Ljuan Koka iz Centra za edukaciju Roma i etničkih zajednica, koji radi i na projektu Uvođenja romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole u Srbiji.

 

Izvor: Vlada Republike Srbije