SANDŽAČKI IFTAR BOŠNJAČKOG JEDINSTVA

+100%-

SANDŽAČKI IFTAR BOŠNJAČKOG JEDINSTVA

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je radni iftar za predstavnike diplomatskog kora, vjerskih zajednica, rukovodstvo lokalnih samouprava u Sandžaku i predstavnike ekonomskog, političkog i kulturnog života Sandžaka.


Skup je nosio naziv “Sandžački iftar”, a predsjednica BNV*a dr. Jasmina Curić je u obraćanju prisutnima rekla da je organizovan kako bi pokazali jedinstvo i slogu Bošnjaka, i da Sandžak ima prijatelje.


“Sandžak je jak onoliko koliko ima prijatelja. Bošnjaci su autohton narod u Sandžaku i dio su jedinstvenog korpusa sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine. Bošnjaci iz Sandžaka sa građanima Turske porijeklom iz Sandžaka predstavljaju most saradnje između Turske i Srbije i mi smo večeras zajedno da ojačamo te mostove”, rekla je Curić izrazivši posebno zahvalnost i dobrodošlicu ambasadorima Turske i BiH.


Novoimenovani turski ambasador u Beograd Aksoy je kazao da je za njega veoma važno što prisustvuje iftaru, te da je danas tokom prve posjete Novom Pazaru i regiji Sandžak imao mnogo važnih razgovora.


“Imali smo plodotvorne susrete i razgovore. Odnosi između Turske i Srbije su na najvećem nivou u historiji. Koliko ovi odnosi budu jaki toliko će biti i jako naše prisustvo u Sandžaku. I mi Bošnjake Sandžaka i naše građane porijeklom iz Sandžaka vidimo kao most saradnje. Ovdje se osjećam kao u svojoj kući i u skladu sa svojim mogućnostima ćemo vam pružati podršku”, poručio je Aksoy.


Ističući zadovoljstvo zbog prisustva skupu, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Srbiji Smajić je rekla da “Sandžak treba doživjeti” i da Bošnjaci Sandžaka s Bošnjacima Bosne i Hercegovine dijele iste društvene vrijednosti.


“Čestitam vam na ovom jedinstvu i što njegujete tradiciju zajedništva kao Bošnjaci, posebno što njegujete veze s matičnom državom Bosnom i Hercegovinom. Ubijeđena sam da ćemo u budućem periodu puno više sarađivati”, kazala je ambasadorica Smajić.Na “Sandžačkom iftaru”, pored vijećnika BNV prisutvovale su brojne zvanice, predstavnici turskih državnih institucija i firmi u Srbiji, generalni konzul R. Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol, delegacija Rijaseta Islamske zajednice Srbije na čelu sa reisu-l-ulemom Seadom ef. Nasufovićem, delegacija Mešihata IZ-e Sandžaka predvođena muftijom Senadom ef. Halitovićem, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednik opštine Tutin Salih Hot, delegacija Uprave za vjerske poslove R. Turske koju čini osam hafiza, te veliki broj kulturnih i javnih radnika iz Sandžaka.

 

Izvor: BNV
Foto: BNV