Sandžački izviđači predali raport povodom Dana zastave

+100%-

Sandžački izviđači predali raport povodom Dana zastave

 

Članovi odreda izviđača „Sandžak“ su juče u svečanom stroju predali raport predsjedniku Bošnjačkog nacionalnog vijeća, nakon čega su nastavili put rijeke Uvac gdje tradicionalno provode 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave.

 

Postrojavanjem i predajom raporta od strane izviđača započeo je centralni dio obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave. Raport je predala Emina Eminović koja je u svom govoru predstavila aktivnosti Odreda izviđača „Sandžak“ te čestitala jedan od najvećih bošnjačkih nacionalnih blagdana.

 

U svom obraćanju izviđačima, predsjednik Ugljanin je istakao da su izviđači oni koji znaju da žive u prirodi, da je čuvaju, da je cijene i da je pred njima sretna sadašnjost i sigurna budućnost. Predsjednik Vijeća je također poželio uspjeh izviđačima u njihovom daljem radu i dodao su oni postali pravi sandžački ambasadori u susjednim zemljama i šire i da smo svi ponosni na njih.

 

Program obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave je nastavljen popodne kada je svečano podignuta zastava na jarbol, a završio se uveče Smotrom bošnjačkih narodnih igara u novopazarskom Kulturnom centru.

 

Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na III redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine.

 

Izvor: BNV