Saopštenje izborne liste „Samoopredjeljenje“: Republička izborna komisija pokušava da uspostavi posebna pravila za izbore za BNV

+100%-

Saopštenje izborne liste „Samoopredjeljenje“: Republička izborna komisija pokušava da uspostavi posebna pravila za izbore za BNV

Predstavnik izborne liste „Samoopredjeljenje“ Ahmedin Škrijelj napustio je u četvrtak, 11. oktobra, sastanak u Republičkoj izbornoj komisiji koji je bio posvećen izboru članova biračkih odbora za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće koji se održavaju 4. novembra 2018. godine. U izjavi za medije Škrijelj je rekao da je sastanak organizovan sa intencijom Republičke izborne komisije da, na uštrb svih demokratskih pravila i zakonskih odredbi, favorizuje izbornu listu koju predvodi Muamer Zukorlić i dodao da je napustio sastanak jer lista “Samopredjeljenje” ne želi da da legitimitet takvoj namjeri.

 

„Kada su u pitanju izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće, suspendovana je pravda, suspendovana je demokratija, sa jasnom namjerom da se Bošnjacima kao predstavnik nametne Muamer Zukorlić, onaj iza koga stoji trenutna srpska politička olgarhija. Predstavnici izborne liste koju predvodi Muamer Zukorlić u poseban birački spisak bošnjačke zajednice upisuju lica srpske nacionalnosti a uz odobrenje nadležnog Ministarstva. Republička izborna komisija ulazi u privatnost građana i krši Zakon o tajnosti ličnih podataka i ponaša se po ugledu na službe državne bezbjednosti iz vremena Miloševićevog režima.” – rekao je Škrijelj. Škrijelj je rekao da je jučerašnjim činom kompromitovan cijeli izborni proces ali da su Bošnjaci civilizovan narod, privržen demokratiji, privržen tome da svoja prava ostvaruje kroz institucije sistema te da Bošnjaci neće dozvoliti institucijama države Srbije da Bošnjacima nameće predstavnike.

 

„Odnose Bošnjaka i ove države opterećuju neriješeni zločini kao i sve što nam se dešavalo za vrijeme režima Slobodana Miloševića i sve ovo što se trenutno dešava ide u smjeru da mi ne ostvarimo svoja prava koja nam pripadaju, da ne budemo ravnopravni građani ove države sa svim ostalim narodima koji ovdje žive i da se legalizuju zločini počinjeni nad nama. Mi ćemo se tome suprotstaviti i to nećemo dozvoliti.“ – dodao je Škrijelj.

 

„Sastanak je bio pokušaj da se za Bošnjačko nacionalno vijeće uspostave posebna pravila u odnosu na sva ostala nacionalna vijeća u ovoj državi, suprotno Ustavu i suprotno aktima koja regulišu izborni proces. Iz tog razloga mi nismo željeli da tome damo legitimitet.“ – rekao je Škrijelj govoreći o razlozima napuštanja sastanka.

 

Lista „Samoopredjeljenje” poziva Evropsku uniju, OEBS, Savjet Evrope i druge međunarodne organizacije da preduzmu konkretne mjere kako bi se spriječilo dalje kompromitovanje demokratskih procedura vezanih za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Kategorije: Bošnjačka zajednica