SAOPŠTENJE SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA

+100%-

SAOPŠTENJE SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA

Savez bačkih Bunjevaca – politička stranka nacionalne manjine, pozdravlja i podržava Sporazum o unapriđenju uslova za održavanje izbora, ali istovremeno ukazuje na ogroman propust koji je u Sporazumu učinjen izdaje saopštenje 30. oktobra 2021. godine.


Naime, Sporazumom je pridviđeno da se broj potpisa za liste stranaka nacionalni manjina smanji i da iznosi polovinu potribnog broja potpisa za liste koje nisu liste stranaka nacionalni manjina i za Republičke i za Pokrajinske izbore, a to nije učinjeno za lokalne izbore.


Ukoliko nije namera, a nadamo se da nije, da se stranke nacionalni manjina onemoguće da postave listu u mnogim lokalnim sridinama, onda je neophodno ovu grešku ispraviti i omogućiti da stranke nacionalni manjina na lokalnim izborima mogu postaviti listu pod istim uslovima kao za Republičke i Pokrajinske izbore, odnosno sa polovinom potribnog broja potpisa koji je utvrđen za liste koje nisu liste nacionalni manjina.


Ukoliko to nebi bilo učinjeno, stranke nacionalni manjina u mnogim sridinama bile bi dovedene u neravnopravan, i daleko teži položaj nego što je to sada. Na primer u Subatici bi za listu stranke nacionalne manjine bio potriban daleko veći broj potpisa (minimum 1.000) nego što je sad (minimum 690). Ista je situacija i u mnogim drugim lokalnim sridinama.


Mnoge stranke nacionalni manjina, kao što je to u slučaju Saveza bačkih Bunjevaca imaju interes da na izbore izlaze samo u pojedinim lokalnim sridinama, na ovaj način, ako se odredba ne promini, bio bi im onemogućen izlazak na lokalne izbore, odnosno znatno otežan.

 

 

 

Izvor: bunjevci.net

Foto: bunjevci.net