Saopštenje za javnost Izborne liste „VAKAT JE – Prof. dr. Sait Kačapor“: Prinuđeni smo da preko suda tražimo zaštitu prava Bošnjaka

+100%-

Saopštenje za javnost Izborne liste „VAKAT JE – Prof. dr. Sait Kačapor“: Prinuđeni smo da preko suda tražimo zaštitu prava Bošnjaka

„Izborna lista Bošnjačke nacionalne manjine „VAKAT JE – Prof. dr. SAIT KAČAPOR“ će podnijeti krivične prijave protiv nadežnog ministra u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i ostalih odgovornih lica. Razlog je više nego jasan, Ministarstvo se na najgrublji način miješa u izborni proces za izbor nacionalnog savjeta Bošnjačke nacionalne manjine i očigledno ima svog favorita – Muamera Zukorlića.

 

U Republičkoj izbornoj komisiji naš predstavnik je utvrdio da su promijenjeni članovi radnih tijela pri izbornim komisijama, koje su imenovali načelnici uprava u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru, a koji su bili imenovani iz redova uposlenika u javnim upravama, kao neutralna lica u izbornom procesu, a na njihova mjesta imenovani visoki funkcioneri političke stranke „Pravde i pomirenja“ koja je prijavila izbornu listu.

 

Pitamo: nije li to evidentno stajanje na jednu stranu i favoriziranje jednog kandidata – Muamera Zukorlića? Zukorliću se daju termini na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, sa kojih on satima iznosi najgrublje uvrede na račun ostalih učesnika u izbornom procesu, kao i na sve Bošnjake koji nisu za jednoumlje koje on sprovodi, dok ostale liste nemaju šansu ni da odgovore na insinuacije i uvrede, a kamo li da predstave svoje programe i planove. Najdrastičniji pokazatelj je da su toj političkoj stranci, odnosno toj izbornoj listi, po kriterijumima poznatim samo mentorima iz Beograda, data finansijska sredstva za asfaltiranje ulica i drugih infrastrukturnih radova, mimo Generalnog urbanističkog plana i planova gradske uprave.

 

Pitamo: kome to u Beogradu odgovara nemiran Sandžak i ko to doliva ulje na već odavno uzavrelu atmosferu među Bošnjacima? Želimo podsjetiti gospodina ministra da ovo nisu izbori za vijeće većinskog Srpskog naroda, već da su ovo izbori za nacionalna vijeća nacionalnih manjina. Bošnjačkoj nacionalnoj manjini se mimo zakonskih odredbi, kao nijednoj drugoj, „kroji kapa“ u Beogradu. Smatramo da na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji ne treba isticati nijednu režimsku listu. Naprotiv, mi od Republike Srbije ne očekujemo ni manje ni više nego jednak tretman sa svim ostalim građanima.

 

Još jednom upozoravamo na podvale koje se podmeću i bude nemir među Bošnjacima širom Srbije, posebno u opštinama Sandžaka i ističemo da smo prinuđeni da putem Suda štitimo regularnost i zakonistost izbora upravo od institucija i ustanova kojima je zadatak da obezbijede izbornu regularnost i zakonistost. To je jedini siguran put koji vodi ka miru, ka slobodi, ka toleranciji, ka razumijevanju i ka ostvarivanju civilizacijskih principa slobode i jednakosti.Od ostvarenja cilja, u toj borbi, sigurno nećemo odustati.

Kategorije: Bošnjačka zajednica